Kadhafiék visszakergették a felkelőket Rasz Lanufig

A líbiai kormányerők visszafoglalták Rász-el-Unúfot, a líbiai kőolajexportban is fontos szerepet játszó, stratégiai fontosságú kikötővárost. Washington eközben különmegbízottat küld Bengáziba, hogy kiderítse, érdemes-e fegyverrel segíteni a felkelőket.

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták szerda délelőtt Rasz Lanufot, a líbiai kőolajexportban is fontos szerepet játszó, stratégiai fontosságú kikötővárost - közölték helyszíni forrásból.

Hírek szerint a lázadók ismét visszavonultak a városból az onnan 130 kilométernyire keletre fekvő Brega felé. A felkelők három napja foglalták vissza a lázadás központja, a keleti Bengázi és a Kadhafi-erők kezén lévő főváros, Tripoli között majdnem félúton fekvő Rasz Lanufot a kormányerőktől.

Harckocsikkal és tüzérséggel lőtték a felkelőket a katonák. Szemtanúk szerint a lázadók közt valódi pánik tört ki, miután tudomásul kellett venniük, hogy a nyugati szövetség légiereje nem siet a segítségükre. Szerdára virradóra a nyugati koalíció gépei szemmel láthatóan kevesebb bevetést hajtottak végre Líbia légterében, s csak francia gépek mértek néhány csapást a líbiai hadsereg légvédelmi ütegeire és fegyverraktáraira Tripolitól délre, illetve délnyugatra.

A Guardian helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a lázadók dühösek, és úgy érzik, a Nyugat magukra hagyta őket. Pár napja még azt hitték, hogy egy héten belül elérnek Tripoliba. Kedden Szirtnél készültek támadásra, s Kadhafi szülővárosának bevétele komoly lendületet adhatott volna a felkelőknek. A tudósító szerint a lázadók fáradnak: hetek óta ugyanazon a tengerperti úton mennek előre, majd menekülnek vissza, amikor a kormányerők kerekednek felül.

Washington nem zárja ki a lázadók felfegyverzését

Washington nem zárja ki a líbiai lázadók felfegyverzését, miközben maguk a felkelők állítólag pánikban menekültek két kelet-líbiai városból, miután a kormányerők támadásba lendültek.

Az amerikai kormány nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését mint olyan eszközt, amely elősegítheti Moammer Kadhafi több mint négy évtizedes kormányzásának végét - jelentette ki kedden a CBS televíziónak nyilatkozva Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet. Rice szerint Kadhafi nem adta jelét annak, hogy folytatódó nemzetközi nyomás nélkül hajlandó lenne távozni a hatalomból. A nagykövet rámutatott, hogy az Egyesült Államok a líbiai vezető lemondásáig fenntartja az észak-afrikai ország kormányára gyakorolt pénzügyi és a diplomáciai nyomást. A diplomata úgy nyilatkozott, hogy Washingtonnak több eszköze is van arra, hogy meggyorsítsa Kadhafi távozását, s ezek közül nem zárta a felkelők felfegyverzésének lehetőségét sem.

A Guardian Líbiában tartózkodó tudósító szerint semmilyen jele annak, hogy az Al-Kaida aktívan támogatná a felkelőket. Korábban James Stavridis merikai admirális annak a félelemnek adott hangott, hogy az Al-Kaida és a libanoni Hezbollah támogatják a felkelőket, s jelezte, az Egyesült Államok el akarja kerülni a 80-as években Afganisztánban történtek megismétlődését, amikor az amerikaiak a szovjetek ellen harcoló mudzsahedeket fegyverezték fel. Washington épp ezért különmegbízottat küld Bengáziba, hogy kiderítse, kik a lázadók, és érdemes-e nekik fegyvert adni. Londonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt közölte, szerinte az ENSZ 1973-as határozata alapján törvényes lenne a felkelők felfegyverzése.

John McCain republikánus szenátor, pártjának 2008-as elnökjelöltje bírálta Barack Obama elnököt - aki Líbia-politikáját és katonai doktrínáját hétfőn a washingtoni Nemzeti Védelmi Egyetemen vázolta fel -, amiért a Kadhafi-rendszer ellen folyó katonai műveleteket a civilek és a humanitárius segélyezés védelmére korlátozza.

"Ha Kadhafi hatalmon marad, patthelyzet alakul ki, ahhoz hasonló, mint Szaddám Huszein esetében, amikor létrehoztuk a légtérzárat és szankciókat hirdettünk, s ez a helyzet 10 évig eltartott. Ezt a filmet láttuk már egyszer" - jelentette ki McCain, aki korábban már felszólította a kormányt, hogy fegyverezze fel a líbiai ellenzéket.

(hirado.hu/Guardian)

 

Líbiai felkelő hajt vissza Bin Dzsavad városa felé a frontról
Libyan rebels drive back to Bin Jawad March 29, 2011. Muammar Gaddafi's better armed and organised troops reversed the westward charge of Libyan rebels as world powers gathered in London on Tuesday to plot the country's future without the "brother leader". REUTERS/Youssef Boudlal (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.