Kadhafi lánya nyomoztatna apja ügyében

Aisha Kadhafi azt állítja, súlyos érzelmi megrázkódtatást okozott neki apja kivégzésének fotóit és felvételeit végignéznie. A nemzetközi ügyvédnő, aki annak idején Szaddam Husszeint is védte, most egy izraeli ügyvédet kért fel, hogy képviselje őt a Nemzetközi Büntetőbíróságon és nyomoztassa ki apja halálának körülményeit. Nick Kaufman, a nő ügyvédje szerint ebben semmi furcsa nincs.

Az egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi lánya, Aisha Kadhafi - aki maga is ügyvéd, egykor pedig az iraki diktátort, Szaddam Husszeint is védte - egy izraeli ügyvédet bízott meg azzal, hogy nyújtson be kérvényt a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy nyomozzák ki apja halálának körülményeit, írja a brit The Guardian.

Aisha Kadhafi, az egykori diktátor lánya, itt még Tripoliban, 2011 áprilisában szólított fel harcra
EDITOR'S NOTE: PICTURE TAKEN ON GUIDED GOVERNMENT TOUR Aisha Gaddafi, daughter of Libya's leader Muammar Gaddafi, gestures during a pro-government rally at the heavily fortified Bab al-Aziziya compound in Tripoli in this April 14, 2011 file photo. REUTERS/Louafi Larbi/Files (LIBYA - Tags: CONFLICT POLITICS MILITARY PROFILE)

Aisha, aki még augusztusban, apja elfogása előtt hagyta el Líbiát, hogy onnan anyjával és két testvérével Algériába meneküljön, azt állítja, súlyos érzelmi katasztrófát jelentett számára végignézni az apja kivégzésekor és halála utáni bántalmazásakor készített képeket, ezért bízta meg képviseletével az egykor a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon dolgozó ügyészt, a jelenleg Izraelben praktizáló nemzetközi ügyvédet, Nick Kaufmant, hogy írjon a büntetőbíróság ügyészének és kérje egy azonnali nyomozás elrendelését. 

Halálosan megviselték a történtek

Kadhafit és Aisha egyik testvérét, Mutasszimot „a leghorrorisztikusabb módon gyilkolták meg, testükkel pedig groteszk módon, az iszlám előírásaival teljesen ellentétesen bántak haláluk után. Ennek a barbárságnak a képei bejárták az egész világot, komoly érzelmi sérüléseket okozva ügyfelemnek” – írta levelében Kaufman, melyet a Guardiannek is elküldött.

Az ügyvéd feltett és választ vár egy sorozatnyi olyan kérdésre is, mint például: mikor vizsgálta ki a büntetőbíróság a halál körülményeit; mikor kapta meg a testek boncolásáról vagy vizsgálatáról szóló jegyzőkönyveket; mért nem rendelt el a szervezet önálló vizsgálatot az ügyben; és végül mikor nyomoztak abban a NATO-légicsapásban, melyet Kadhafi konvojára mértek, nem sokkal elfogása előtt.

– Eddig sem Kadhafi asszony, sem bárki más a családból nem kapott értesítést arról az Önök intézményétől, hogy nyomozásba kezdtek volna, hogy felderítsék a brutális gyilkosságokat – írta december 13-án kelt levelében, melyre egy héttel később már meg is érkezett a válasz. Ebben a bíróság egyik illetékese azt írta: a líbiai hatóságok ígéretet tettek arra, hogy nyomozni fognak Kadhafi halála ügyében, és hogy az ügyészséghez májusban jelentést nyújtanak be a folyamatról.

– Az ügyészség annak függvényében fog dönteni jövőbeni stratégiájáról, hogy a líbiai hatóságok hogy haladnak az üggyel, és hogy valóban elvégzik-e a megígért vizsgálatokat – olvasható a válaszban, mely kiemeli, hogy az ügyészeknek kötelessége a pártatlanság és az állandó nyomásgyakorlás a líbiai háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásokban – Kaufman szerint ide tartozik a NATO és a líbiai ellenzék is. – Nem gondoljuk, hogy a jelenlegi líbiai kormány képes lesz vagy fel fogja deríteni ezt a bűntényt, ezért azonnali nyomozást kérünk a büntetőtörvényszéktől. Egy májusig tartó halogatás a ballisztikai és orvosi törvényszéki bizonyítékok elvesztéséhez és jóval több nehézséghez vezet a szemtanúk felkutatásában – nyilatkozta az ügyvéd.

Harcra szólít fel 

Kadhafit és fiát október 20-án kapták el Szirt várostól nem messze, miután konvojuk a NATO légicsapásának áldozata lett. A diktátort lelőtték, többször megütötték és rugdosták, majd egy bottal megerőszakolták, mielőtt végigvonszolták volna az utcákon. Testét később egy hűtőkamrába tették Miszrátában, ahol hat napon át több ezer líbiai nézhette meg, mielőtt titkos helyre temették volna a sivatagban.

Egyetlen élő lánya, Aisha a múlt hónapban lázadásra szólított fel Líbia új vezetése ellen, mondván: "apám soha nem ment el, ő mindig itt van köztünk. Ne felejtsétek, hogy a harc folytatását parancsolta nektek, még ha már nem is halljátok a hangját többé.” Szaif al-Iszlámot, Aisha egy másik testvérét, akit szintén háborús bűnökkel vádolnak, már elfogták a hatóságok.

Nem kér menedékjogot

Kaufman cáfolta azokat a pletykákat, miszerint a Kadhafi-lány menedékjogért folyamodott volna Izraelhez. – Velem biztosan nem beszélt ebben a témában egyszer sem – mondta, nevetséges találgatásnak nevezve a hírt. Az ügyvédnek egyébként nincsenek lelkiismereti aggályai megbízója személye miatt. – Nem gyanúsítják vagy vádolják semmilyen bűnténnyel, és jogos panasszal élt – mondta, majd elárulta, véleménye szerint azért őt kereste meg a nő, mert ő a büntetőbíróság egykori ügyésze. – Ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy izraeli vagyok - vélekedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.