Kadhafi is NATO-t akar

"A Dél NATO-jának" létrehozását javasolta a Dél-Amerika-Afrika csúcson Moammer el-Kadhafi, aki a szombaton a venezuelai Margarita szigetén megnyílt találkozón élesen bírálta az "urak és rabszolgák", a gazdag Észak és a szegény Dél egymásnak alárendelt viszonyát.

Az integráció erősítésének, s elsősorban a gazdasági együttműködés bővítésének jegyében rendezett, sorrendben második latin-amerikai-afrikai (ASA) csúcsot - az elsőt 2006-ban Nigériában tartották - Hugo Chávez venezuelai elnök nyitotta meg Porlamarban, hivatalosan is bejelentve a Dél fejlesztési bankjának létrehozását 20 milliárd dolláros tőkével. A fejlődök IMF-jének tervezett bank létrehozását eredetileg még 2007-ben határozta el hét ország.

A találkozón csaknem harminc ország első számú vezetője vesz részt. A kétnapos csúcsot rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartják, a Venezuela leghíresebb üdülőparadicsomaként számon tartott Margarita szigetét teljesen lezárták.

Kadhafi javaslatát az új katonai szövetségről azzal indokolta, hogy a "dél-atlanti NATO" 2011-es létrehozásával ellensúlyt kell teremteni az Egyesült Államok és az európai hatalmak katonai blokkjának. A következő ASA-csúcsot egyébként - mint Chávez bejelentette - 2011-ben Líbiában rendezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.