Kadhafi fia felett nem Hága, hanem Líbia ítélkezik majd

Szaif al-Iszlám Kadhafit, az egykori líbiai diktátor fiát szeptemberben állítják bíróság elé. Sokáig nem volt világos, hogy egy líbiai bíróság vagy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) dönt-e majd fölötte.

Az ifjabbik Kadhafit a líbai Zintan városban vonják majd felelősségre, annak ellenére, hogy az ICC szerette volna elkapni. -Az ügy feltárásával megbízott bizottság befejezte Szaif al-Iszlám Kadhafi bűneinek kivizsgálását, és éppen most állítja össze a vádakat. Hamarosan kiderül, hogy szeptemberben pontosan mikor állítják bíróság elé Kadhafit –mondta Taha Nasser Baara, a főügyész szóvivője.

A hivatalos források tagadták, hogy a főügyész kiegyezett volna azzal a lázadókból álló milíciával, akik elkapták Kadhafit, és azt követelték, Zintanban rendezzék le az ügyét. –Zintan egy líbiai város, és törvényes lehetőségünk van arra, hogy Szaifot Líbiában vonjuk felelősségre. A bűnei az egész országot érintik –mondta a szóvivő, aki hozzátette, azért nem a fővárost választják helyszínül, mert a vidéki települések sokkal biztonságosabbak.

Az ICC már a Kadhafi megbuktatásához vezető konfliktus idején kiadta az elfogatóparancsot Szaif ellen emberiség ellen elkövetett bűnök miatt. Az emberi jogi aktivisták szerint a férfi akár halálbüntetést is kaphat Líbiában. Egyébként Szaif is azt szerette volna, ha a hágai bíróság elé kerül. A líbiai hatóságok viszont végig kitartottak amellett, hogy Kadhafi egyetlen fogságban lévő fiát Líbiában állítják bíróság elé. Ráadásul a szóvivő szerint az ICC nem avatkozott be a vizsgálat menetébe, bizonyítékul pedig hangfelvételek, képek, dokumentumok állnak a főügyész rendelkezésére. Ez pedig elég, hogy ők ítélkezzenek fölötte. Az ICC szóvivője egyelőre nem reagált a hírre, őket ugyanis még nem tájékoztatták.

Az ICC és Líbia kapcsolata azután került mélypontra, hogy júniusban Zintanban letartóztattak négy ICC küldöttet, köztük Melinda Taylor ausztrál ügyvédet. Az ICC munkatársait kémkedéssel gyanúsították, és azt állították, Taylor Szaif egykori segítőtársának kódolt levelét akarta átadni a volt diktátor fiának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.