Kadhafi és Kim Dzsong Il nyeri rezsimek versenyét

A világ 17 országában és három körzetében a népesség elnyomásban él, az emberi jogokat súlyosan megsértik - olvasható a Freedom House csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében.

A politikai és a polgári jogok tiszteletben tartását értékelő intézet rámutatott: a szóban forgó területek állampolgárai az alapvető emberi jogokat sem élvezhetik, a független véleményeket és akciókat megtorolják, a politikai ellenzék szerepe csekély. A legsúlyosabb a helyzet Burmában, Egyenlítői-Guineában, Eritreában, Líbiában, Észak-Koreában, Szomáliában, Szudánban, továbbá Türkmenisztánban, Üzbegisztánban és Tibetben. Némileg jobb, de még mindig a legrosszabb helyzetű országok között van Csád, Kína, Kuba, Fehéroroszország, Guinea, Laosz, Szaúd-Arábia és Szíria.

Paula Schriefer, a Freedom House szakértője szégyenletesnek mondta, hogy a legrosszabbra értékelt országok közül három - Kína, Kuba és Szaúd-Arábia - az ENSZ emberi jogi tanácsának tagja, és egy negyediket, Líbiát is beválasztották. A washingtoni központú független kutatóintézet Magyarország 2009-es demokrácia-teljesítményét az előző két évhez hasonlóan a legmagasabb osztályzattal értékelte a politikai és a polgári jogok tekintetében is (az 1-től 7-ig terjedő skálán ez 1-es osztályzatot jelent). Az intézet januári jelentésében megállapította azt is, hogy Magyarország továbbra is a stabil demokráciák közé tartozik. A demokrácia terjedését 1941 óta világszerte támogató nem kormányzati szervezet besorolásában Magyarország a vizsgált 194 országból azon 89 közé tartozik, amely szabadnak minősül.

A Freedom House új jelentésében megállapította: tavaly ismét visszaszorulóban volt a világon a szabadság; 2008-hoz képest a nem szabad országok száma 42-ről 47-re nőtt, a részben szabad államok köre 62-ről 58-ra csökkent (a szabad államok száma változatlanul 89 volt). A Freedom House kiemelte a tavalyi iráni utcai tiltakozások elleni brutális hatósági fellépést, és azt, hogy továbbra is a Közel-Keleten tapasztalható a legnagyobb elnyomás. A szervezet a legsúlyosabb negatív példák között említette, hogy Kínában sok olyan aktivistát tartóztattak le, aki több szabadságot és a kommunista párt uralmának végét követelte, Oroszországban pedig újságírókat és jogvédőket gyilkoltak meg. Erősödött az elnyomás 2008-hoz képest Iránban, Oroszországban, Venezuelában és Vietnámban. A magyar országjelentést az intézet még nem készítette el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.