Kadhafi eladott az aranytartalékból

Moammer Kadhafi egyik tábornoka, a tuareg Ali Kana (aki a volt líbiai vezetőhöz hű déli csapatokat irányította), pénteken egy konvojjal ugyancsak Nigerbe érkezett – jelentették a határmenti Agadezből.

Korábban több katonai csoport is Nigerbe menekült. Közben az Interpol vörös riasztásra emelte Kadhafi, fia, Szeif al-Iszlam és a volt katonai hírszerzési főnök, Abdullah al-Szanusszi elleni nemzetközi letartóztatási parancsot. Az ő tartózkodási helyük továbbra sem ismert.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács három lehetséges helyszínre tippel, így Kadhafi szülővárosára, Szirtére, a déli Szabhára és Bani Walidra. Mindhárom városban tartózkodnak még Kadhafihoz hű erők, ám a településeket gyakorlatilag körbezárták, és a felkelők az ostrommal várják a megadási alkudozásra szombatig adott ultimátum lejártát.

A tripoli központi bank kormányzója szerint Kadhafi – hatalmának utolsó időszakában, áprilistól kezdve – Líbia aranytartalékainak mintegy 20 százalékát, 29 tonnányit,  több mint egymilliárd dollár értékűt eladta. A nemzetközi szankciók miatt elfogyott a készpénz, és egyebek mellett ki kellett fizetnie a zsoldosait. (Reuters/AP)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.