Kadhafi az Afrikához "csatolná" a Karib-szigeteket

A Karib-szigeteknek az Afrikai Unióhoz (AU) való csatolását javasolta szerdán Moammer Kadhafi líbiai elnök, az AU soros elnöke, aki szerint "ezek az országok inkább afrikaiak".

"Reméljük, hogy a Karib-térség csatlakozik az Afrikai Unióhoz" - mondta Kadhafi ezredes a pánafrikai szervezetnek a líbiai Szirtben tartott csúcstalálkozója szerdai megnyitóján, amelyen hét karibi ország, közöttük Haiti és Jamaika képviselői is részt vesznek megfigyelőként.

"Ezek az országot hidat jelentenek Afrika és Latin-Amerika között" - így a líbiai forradalom vezetője, aki a várt megnyitó beszéd helyett csak időnként tett egy-egy megjegyzést.

Kadhafi reményét fejezte ki, hogy az Indiai-óceánban található, Franciaországhoz tartozó Réunion sziget is csatlakozhat egy napon az AU-hoz.

A líbiai vezető részvétét nyilvánította Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek, akit a hét fejlett ipari ország és Oroszország alkotta G8 soros elnökeként hívtak meg a szirti csúcsra, de a viareggiói vonatbaleset miatt lemondta az utazást.

Kadhafi nem tett említést a legvitatottabb vendég, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök távollétéről, aki az utolsó pillanatban mondta le az utazást, minden indoklás nélkül.

A csúcstalálkozón részt vevő több, nevének elhallgatását kérő diplomata közölte: több küldött sérelmezte, hogy Moammer Kadhafi anélkül hívta meg a Ahmadinezsádot, hogy konzultált volna az Afrikai Unió vezető testületeivel.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.