Kadhafi a lockerbie-i merénylet áldozatainak családtagjaival találkozott

"Baráti" légkörű találkozót tartott az 1988-as lockerbie-i merénylet két áldozatának hozzátartozóival Moammer el-Kadhafi líbiai vezető.

Az észak-afrikai ország New York-i ENSZ-képviseletén létrejött szerdai találkozóról Kadhafi a CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy az "baráti találkozó volt", ahol részvétét nyilvánította "az elvesztett hozzátartozóikért." Az interjú vasárnap kerül adásba, de abból már részleteket közölt az amerikai hírtelevízió.

Lockerbie katasztrófa
Lockerbie katasztrófa

Kadhafi - akinek országa hivatalosan is elismerte felelősségét a 270 ember halálát okozó egykori repülőgép-robbantásért, s több milliárd dollár kártérítést fizetett az áldozatok családjainak - először járt az Egyesült Államokban, ahol a héten az ENSZ Közgyűlésén vett részt.

A vasárnap adásba kerülő interjúban megkérdezték őt, sajnálja-e azt a szerepet, amit líbiai vezetők játszhattak bármilyen formában a repülőgép-robbantás megszervezésében. Ő azt válaszolta: "Senki sem támogatna egy ilyen akciót."

A líbiai vezető ugyanakkor a lockerbie-i merényletet az amerikai hadsereg által két évvel korábban országa ellen végrehajtott légitámadáshoz hasonlította, amelyben mintegy negyven ember vesztette életét, köztük Kadhafi lánya is. Mindkét akciót terrorcselekménynek nevezte, amely mint mondta, "bármilyen formában történjen is, mindannyiunk közös ellensége". Az amerikai katonai akcióra annak idején Ronald Reagan elnök adott parancsot, nem sokkal azután, hogy Líbiát tették felelőssé egy berlini éjszakai bárban elkövetett pokolgépes támadásért.

A találkozóról nyilatkozott az egyik részvevő hozzátartozó is. Lisa Gibson Colorado Springs-i (Colorado) ügyész, akinek Berlinből hazafelé tartó katona bátyja halt meg a merényletben, azt mondta, hogy Kadhafi a mintegy tízperces találkozón "általánosságban sajnálatát fejezte ki az (őket ért) veszteség miatt, de nem bocsátkozott részletekbe a robbantással kapcsolatban". Hozzátette, hogy a líbiai vezető "megindultnak" látszott, s tényleg "nagyon baráti és szívélyes" volt velük.

Lisa Gibson eddig háromszor járt Líbiában, s az általa létrehozott emberbaráti szervezeten keresztül pénzt gyűjtött az AIDS-ben szenvedő líbiai gyermekek gyógyítására és más humanitárius programokhoz.

A skóciai Lockerbie fellett elkövetett repülőgép-robbantás története azután került ismét az előtérbe, hogy a skót hatóságok augusztusban méltányossági megfontolásokból szabadon engedték a robbantásért 2001-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, előrehaladott rákbetegségben szenvedő egykori líbiai titkos ügynököt, Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.