Kaczynskinak még Szijjártót is sikerült alulmúlnia

„Ha ma valaki azt állítja, hogy nincs demokrácia Lengyelországban, akkor orvosilag kell megvizsgálni az illetőt" – mondta Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, aki ily módon reagált arra, hogy az amerikai elnök egy kampánybeszédben „putyinizálódással" vádolta Lengyelországot és Magyarországot.

„Lengyelország és Magyarország, két ország, amelyek nem lennének szabadok az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül, most úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl macerás" – mondta Bill Clinton. A volt amerikai elnök szerint a két ország Putyin-féle vezetést akar.

Lengyelországban a kormánypárti politikusok tiltakoztak, az ellenzék viszont azzal vádolja a hatalom gyakorlóit, hogy eltávolodnak a demokratikus elvektől. Kaczynski szerint „a média és más tényezők hatalmas félreértést okoznak a világban". „Nem tudom magamnak mással magyarázni, mint azzal, hogy ez hatással lehet a volt amerikai elnök lelki állapotára is."

„Bill Clinton véleménye nem igazságos, viszont tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot" – ezt már Rafal Sobczak mondta. A lengyel külügyminisztérium sajtótitkára szerint Clinton véleménye nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.