Kaczynskiék Varsót is vádolják az elnök halála miatt

Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) még július 1., a lengyel EU-elnökség kezdete előtt közzéteszi saját jelentését a tavalyi szmolenszki légikatasztrófáról, amelyben Lech Kaczynski államfő is életét vesztette.

Antoni Macierewicz, a PiS parlamenti képviselője a Rzeczpospolita napilapnak elmondta: a „fehér könyv" anyaga nem lesz teljes, mivel a tragédiának - amelyben Lech Kaczynski néhai államfő, a PiS alapítója, Jaroslaw Kaczynski pártelnök ikertestvére is életét vesztette - vannak még olyan vonatkozásai, amelyek további tisztázást és elemzést igényelnek.

Az ellenzéki párthoz tartozó források azt mondták a lapnak, hogy a fehér könyv egyaránt felelőssé teszi a lengyel és az orosz kormányt. Azt állítja, hogy a Lech Kaczynskival űzött „politikai játszma", a néhai elnök katyni látogatása biztosításának  „teljes mellőzése" vezetett a 2010. április 10-i katasztrófához.

A PiS azért döntött a közzététel mellett, mert a lengyel kormány késlekedik a Jerzy Miller belügyminiszter vezette hivatalos vizsgálóbizottság jelentésének nyilvánosságra hozatalával. Tusk azt ígérte, hogy még júniusban íróasztalán lesz a Miller-jelentés, és azt haladéktalanul a nyilvánosság elé tárják. Egyes vélemények szerint azonban erre kevés az esély, mert Oroszország még nem adta át a szükséges dokumentumok egy részét.

A katasztrófa okait vizsgáló orosz bizottság már több hónapja nyilvánosságra hozta saját jelentését, amelyben lényegében a teljes felelősséget a lengyel félre hárította.

A PiS illetékesei nem hivatalos beszélgetésekben nem titkolják, hogy a fehér könyv közzétételével az ellenzéki párt nyomást akar gyakorolni a kormányra, hogy az még júliusban hozza nyilvánosságra a Miller-jelentést. Attól tartanak ugyanis, hogy Tusk a választási kampányban a PiS ellen akarja kijátszani a jelentés egyes megállapításait. Ily módon a vita nem a lengyel gazdaságról szólna, hanem például arról, hogy Lech Kaczynski nyomást gyakorolt-e a pilótákra a kormánygép leszállása érdekében - véli a Rzeczpospolita.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.