Kaczynski szerint merénylet volt

A volt lengyel kormányfő kitart amellett, hogy fivére, a néhai államfő gyilkosság áldozata lett 2010. április 10-én.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője egy interjúban újra hangott adott ama sejtelmének, hogy ikertestvére nem baleset, hanem merénylet áldozata lett két éve, 2010. április 10-én, amikor repülőgépe lezuhant az oroszországi Szmolenszk közelében.

„Van egy olyan érzésem, hogy Lech Kaczynski elnököt meggyilkolták" - mondta a lengyel exkormányfő az Onet hírportálnak. Szerinte „Lengyelországban és külföldön is vannak”, akiknek érdekében állt Lech Kaczynski halála, és végre ki kell derülnie az igazságnak. Sok minden arra utal, hogy merénylet történt - vélte az ellenzéki politikus.

Lech Kaczynski néhai államfő Tupolev Tu-154M-es különgépe a fedélzeten 96 emberrel – köztük az elnök és felesége mellett a lengyel hadsereg vezérkari főnökével, a nemzeti bank elnökével, egyházi vezetőkkel és a katyni mészárlás áldozatainak hozzátartozóival – szenvedett balesetet, amely után nem sokkal Lengyelországban már megjelentek összeesküvés-elméletek. Ezek szerint nem repülőgép-szerencsétlenség, hanem merénylet történt Szmolenszknél.

A legnagyobb példányszámú napilap, a Gazeta Wyborcza felmérése szerint a lengyelek 18 százaléka ad hitelt a merényletről szóló teóriáknak. Huszonnyolc százalék mondta azt, hogy a pilóta hibája okozta a balesetet, ahogy azt a hivatalos lengyel és orosz vizsgálat is megállapította. Nagyjából ugyanennyien - 32 százaléknyian - gondolják úgy, hogy az orosz és a lengyel hatóságok nem mondták el a teljes igazságot a baleset körülményeiről.

Az orosz jelentés szerint Andrzej Blasik, a lengyel légierő főparancsnoka és az elnök protokollfőnöke a biztonsági előírásokat megsértve a pilótafülkében tartózkodott a baleset időpontjában. Feltehetően nyomást gyakoroltak a pilótákra, hogy a szmolenszki légiirányítók utasítása ellenére kíséreljenek meg landolni, és ez vezetett a katasztrófához.

Jaroslaw Kaczynski  távozik fivére nemzeti lobogóval letakart koporsójától Varsó katonai repülőterén 2010. április 11-én. A lengyelek egyötöde összeesküvésre gyanakszik
Varsó, 2010. április 11. Jaroslaw KACZYNSKI egykori lengyel miniszterelnök, Lech Kaczynski lengyel elnök ikertestvére távozik fivére nemzeti lobogóval letakart koporsójától, miután lerőtta kegyeletét Varsó katonai repülőterén 2010. április 11-én. Az előző napon Kaczynski elnök és felesége, valamint számos más lengyel vezető politikus és magas rangú hivatalnok repülőszerencsétlenségben életüket vesztették. Az államfő Tu-154-ese leszállás közben lezuhant a szmolenszki repülőtér közelében, a fedélzetén tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. (MTI/EPA/RADEK PIETRUSZKA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.