Kaczynski perel Merkel miatt

A lengyel ellenzéki vezető szerint a német lapok kiforgatták a német kancellárról és a lengyel-német kapcsolatokról tett kijelentéseit, ezért fontolóra veszi, hogy jogi útra tereli az ügyet, és helyreigazítást, illetve kártérítést fog követelni tőlük.

A kártérítés összegét az általa vezetett Jog és Igazságosság (PiS) párt a II. Világháború Múzeumának építésére fogja felajánlani - közölte Kaczynski.

A német sajtóban nagy felzúdulást keltettek Kaczynski Merkellel kapcsolatos megjegyzései, amelyek az ellenzéki vezető Álmaink Lengyelországa című könyvében, illetve az elmúlt napokban adott interjúiban láttak napvilágot. Kaczynski azt írta a német kancellárról, nem hiszi, hogy megválasztása pusztán "a körülmények tiszta összjátékának eredménye" lett volna. Azt is állította róla, hogy - enyhe formában bár - de arra törekszik, hogy Lengyelországot a német érdekek alá rendelje.

Kaczynski könyvének német vonatkozásairól az AFP francia hírügynökség adott először hírt. Német lapok, folyóiratok, honlapok ezután azt írták, hogy Kaczynski "német imperializmussal" vádolta meg Merkelt, és azt sugallta, hogy a kancellár az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi segítségével került hatalomra.

Kaczynski Lengyelországban is bírálatok kereszttüzébe került kijelentései miatt. Bronislaw Komorowski államfő a TVN24 hírtelevízióban veszélyesnek nevezte a pártelnök szavait, amelyeket kihasználhatnak azok, akik ellenzik a lengyel-német kiengesztelődést. Azt tanácsolta Kaczynskinak, hogy kérjen bocsánatot kijelentéseiért.

Donald Tusk kormányfő kijelentette: Kaczynski még meg sem nyerte a választásokat, de már háborút kezdett. Ma Európában nincs Lengyelország irányában barátságosabb politikai vezető Angela Merkelnél - tette hozzá. Felszólította Kaczynskit, hogy a kampányban ne fecsérelje el Lengyelország érdekeit.

"Nagyon kérem, hogy a PiS fejezze be a lengyelek bujtogatását legnagyobb kereskedelmi partnerünk, legnagyobb szerződéses szövetségesünk ellen" - figyelmeztetett Radoslaw Sikorski külügyminiszter.

A Kaczynskit és pártját kíméletlenül bíráló baloldali liberális Gazeta Wyborcza, amely a kampány finisében naponta közöl közvélemény-kutatási adatokat, csütörtöki számában az OBOP intézet friss felmérését hozta. Eszerint a PiS egyetlen nap alatt 3 százalékpontot veszítve 18 százalékra esett vissza a változatlanul 31 százalékon álló Polgári Platform mögött. A lap szerint a visszaeséshez közük lehet Kaczynski vitatott kijelentéseinek.

A konzervatív Rzeczpospolita, amely laptársánál jóval tárgyilagosabban ír az ellenzéki pártról és annak vezetőjéről, csütörtöki kommentárjában úgy vélekedett, hogy a PiS kampánystábja ezúttal nagyon melléfogott.

"Vajon nem látták előre, hogy az elnök szavait úgy értelmezik majd mint a régi fóbiákhoz való visszatérést? Hogy a közvéleményt a PiS ellen mozgósítják? A kampány két hónapja alatt Kaczynski gondosan kerülte azokat a témákat, amelyek számára kényelmetlenek lehettek volna. Az utóbbi napok azonban megerősítették a régi igazságot: Kaczynski a PiS fő aduja. Egyúttal pártjának legnagyobb tehertétele. Ha a PiS kampánya a célegyenesben megbicsaklik, ez főként az ő hibája lesz" - vélte a Rzeczpospolita.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.