Kaczynski családja továbbra is Moszkva ösztönözte merényletet gyanít

Lech Kaczynski néhai lengyel államfő családja hétfőn ismét azzal a feltevéssel állt elő, hogy Moszkva által ösztönzött merénylet okozta az elnöki küldöttséget szállító repülőgép lezuhanását tavaly áprilisban az oroszországi Szmolenszkben.

"A lengyel elnök elleni merénylet hipotézise ma hihetőbb mint valaha" - mondta a néhai elnök veje, Marcin Dubieniecki a PAP lengyel hírügynökségnek. Az ügyvéd Dubieniecki egyszerre férje és meghatalmazottja Marta Kaczynskának, Lech Kaczynski egyetlen lányának.

A TVN24 televíziónak nyilatkozva hétfőn, az ügyvéd a merénylet szóba jöhető indítékai között említette Lech Kaczynski újraválasztásnak eshetőségét, a bosszút Grúziáért (Kaczynski Grúzia melletti kiállásáért az orosz-grúz konfliktusban) és az orosz érdekeket Moszkva és az Európai Unió viszonyában.

Szerdán Moszkvában közzétett jelentésében az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) egyedül a lengyel felet tette felelőssé a történtekért. Megállapításai, amelyek szerint a baleset az okozta, hogy a néhai elnök és más magas rangú tisztségviselők lélektani nyomást gyakoroltak a pilótára, élénk vitát váltottak ki Lengyelországban.

Dubieniecki azzal vádolja a MAK-ot, hogy el akarta leplezni azt a tényt, miszerint a lengyel pilóta megpróbálta visszanyerni a magasságot és átstartolni 22 másodperccel a lezuhanás előtt. E kísérlet szerinte "azért mondott csődöt, mert a személyzet félrevezető tájékoztatást kapott a magasságot és a leszállófolyosót illetően".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.