Kabulban egyeztet az új amerikai védelmi miniszter

Csupán négy napja iktatták be hivatalába, máris Afganisztánba vezetett Ashton Carter amerikai védelmi miniszter első külföldi útja.
A tervek szerint Carter felkeresi az ázsiai országban állomásozó amerikai csapatokat, tárgyal azok parancsnokaival, akárcsak az afgán vezetőkkel, továbbá értékeli, hogy mennyire jelent veszélyt az afgán biztonságra az amerikai csapatok kivonási terve - írja a hirado.hu.

Carter, aki tapasztalt védelmi stratéga, keveset árult el az Afganisztánnal kapcsolatos jelenlegi és jövőbeni terveiről, mondván, hogy útján információt gyűjt és csak ezután fogalmazza meg Barack Obama amerikai elnöknek szánt tanácsait.

A Reuters megemlíti, hogy Obama a tervek szerint az év végéig 10 ezer főről 5 és félezerre csökkentené az Afganisztánban állomásozó katonák számát, és 2016-ig kivonná őket az országból.

Carter elmondta, azt tervezi, hogy Asraf Gáni afgán elnökkel megtárgyalja a csapatok kivonásának tervét, és kikéri véleményét arról, miként támogathatják legjobban az amerikai csapatok az afgán erők fejlesztését.

"Azért vagyok itt, hogy megtudjam, most milyen a helyzet, milyen úton haladjunk tovább" - mondta újságíróknak az új amerikai védelmi miniszter.

Carter beszélt az Iszlám Állam jelentette fenyegetettségről is, mely szerinte nem veszélyes Afganisztánra. A védelmi miniszter elmondta, hogy más országgal ellentétben az afgán emberek nem szimpatizálnak nagy mértékben a szunnita szélsőségesekkel.  

Ashton Carter Obama elnök negyedik védelmi minisztere. Korábban, 2011 és 2013 között a védelmi miniszter helyettese volt, ezt megelőzően pedig két éven át a beszerzésért, technikáért és logisztikáért felelős államtitkár posztját töltötte be a Pentagonnál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.