Kabulba megy az amerikai erősítés

A főváros, Kabul térségébe telepítik a pótlólag a jövő év elején erősítésként Afganisztánba érkező amerikai alakulatok zömét - jelentette vasárnapi kiadásában a The New York Times.

 

A tervek - amelyekről az ázsiai országban állomásozó amerikai haderő parancsnokaira hivatkozva számolt be a tekintélyes amerikai újság - az afgán főváros sebezhetőségére engednek következtetni, s egyúttal azt is jelentik, hogy nem jut erősítés a külföldi csapatok és az afgán kormány elleni lázadás gócpontjának számító déli országrészbe.

Az elképzelés szerint a januárban pótlólag Afganisztánba érkező 3500-4000 katona nagy többségét a Kabultól közvetlenül délre, illetve délnyugatra elterülő Logar és Vardak tartományokba vezénylik, és csak néhány száz fővel duzzasztják föl a keleti, Pakisztánnal határos vidéken harcoló alakulatokat - írta a The New York Times. A két említett tartományban számottevően nőtt a lázadás intenzitása az elmúlt évben. 

Hamid Karzai afgán elnök szóvivője azt mondta az amerikai lapnak, hogy nincs ellentmondás a csapattelepítésre vonatkozó ezen elképzelések és az államfő rendszeresen hangoztatott álláspontja között, amely szerint a felkelők elleni harcot nem a belső területeken kell megvívni, hanem az ország keleti-délkeleti határvidékén.

A The New York Times cikkében felidézte, hogy a Pentagon összesen 20 ezer fős csapaterősítést tervez a következő egy-másfél évre Afganisztánban; a katonák túlnyomó többségét Irakból vezényelnék át a közép-ázsiai országba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.