Kabulba érkezett Hillary Clinton

Az amerikai külügyminiszter Hamid Karzai elnökkel találkozott, akit arról igyekezett meggyőzni, hogy folytassák a megbékélési kísérleteket a tálib felkelőkkel.

- Azért vagyok itt, hogy megnézzem a valóságot. Meg szeretném tudni, hogy az afgán nép hogyan képzeli a folytatást - mondta Clinton városi vezetőknek az Egyesült Államok kabuli nagykövetségén, mielőtt Karzai elnökkel találkozott volna.

U.S. Secretary of State Hillary Clinton meets Afghan President Hamid Karzai at the Presidential Palace in Kabul  October 20, 2011.  REUTERS/Kevin Lamarque (PAKISTAN - Tags: POLITICS)
U.S. Secretary of State Hillary Clinton meets Afghan President Hamid Karzai at the Presidential Palace in Kabul October 20, 2011. REUTERS/Kevin Lamarque (PAKISTAN - Tags: POLITICS)

Clinton meglepetésszerű látogatásának időtartamát és részletes programját biztonsági okokból nem közölték.

A NATO azt tervezi, hogy 2014 végéig kivonja minden harcoló alakulatát Afganisztánból, miután átadta az ellenőrzést a helyi biztonsági erőknek. A NATO vezette, 130 ezer fős nemzetközi biztonsági erőben (ISAF) az amerikai a legnagyobb kontingens. Az amerikai hadsereg nyáron kezdte meg csapatainak kivonását, amelynek keretében 2012-ig 33 ezer katonát vezényel haza.

Az afgán kormány és a tálibok közötti tárgyalás megtorpant, miután szeptemberben egy öngyilkos merénylő megölte Burhanuddin Rabbani volt elnököt, a tálibokkal való tárgyalásért felelős béketanács elnökét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.