Júniusra alkot véleményt a Velencei Bizottság az alkotmánymódosításokról

Júniusi plenáris ülésén fogadja el véleményét a Velencei Bizottság a magyar alaptörvény negyedik módosításáról - tudtuk meg az Európa Tanács tanácsadó szervezetének sajtóirodájától.

A Velencei Bizottságot nemrég kérte fel Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára, hogy vizsgálja meg a hétfőn elfogadott módosításokat. Párhuzamosan az Európai Bizottság is végez jogi vizsgálatot, hogy a módosítások megfelelnek-e az uniós jognak és értékeknek. Ennek eredményét néhány hét múlva várják.

Az Európai Bizottság viszont heteken belül elkészülhet az alaptörvény-módosítások vizsgálatával – tudtuk meg bizottsági forrásból tegnap. A bizottság jogi szolgálatának több csapata dolgozik értesülésünk szerint a magyar jogszabályok vizsgálatán. Körülbelül tíz ügyben merültek fel aggályok, többek között az alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása, a röghöz kötés, a büntetések fedezésére szolgáló különadók kérdése, a politikai pártok kampányának korlátozása, az adatvédelmi biztos megbízatásának megszüntetése miatt.

Forrásunk – módosítva egy korábbi álláspontot – közölte, az alkotmánynak is meg kell felelnie az uniós jognak – erre vonatkozóan az Európai Bíróságnak is vannak döntései.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.