Junckert faggatják Navracsics kampányolásáról

Levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő, a párt alelnöke szerdán, hogy megtudakolja: jelezte-e Navracsics Tibor uniós biztos, hogy részt vesz a veszprémi időközi választás kampányában.
A politikus emlékeztet: a biztosokra vonatkozó előírások rögzítik, hogy tájékoztatniuk kell az elnököt, ha valamilyen módon részt akarnak venni egy választási kampányban.

"Kérdés, hogy Navracsics Tibor tájékoztatta-e Önt arról, hogy 2014. december 5-én, a Fidesz kampánytájékoztatóján személyesen jelentette be: korábbi választókörzetében - épp a biztosi megbízatása miatt kiírt időközi választáson - a kormánypárt kit indít képviselőjelöltként" - írja Junckernek címzett levelében az MSZP-s politikus.

Ujhelyi levelében tudatja Junckerrel, hogy az elnökről és a bizottságról tartott EP-szavazáson is bizalmat szavazott neki és az általa vezetett testületnek, noha "egyes jelöltek felkészültségéről és hitelességéről nem volt teljességgel meggyőződve". Az EP-képviselő szerint az természetes, ha egy biztos a saját politikai világnézete és értékrendje szerint végzi a munkáját, azt viszont elfogadhatatlannak tartja, ha választási kampányban pártpolitikai szerepet vállal.

"Vállalhatatlannak tartom, ha az Európai Bizottság bármely tagja szembemegy az európai közösség értékeivel és szabályaival. Különös tekintettel, ha egyszerű pártérdekek miatt - a Bizottság elnökének jóváhagyásával vagy megkerülésével - feladja kötelező függetlenségét; legyen az illető magyar, vagy más nemzetiségű biztos" - hangsúlyozza levelében Ujhelyi István, emlékeztetve, hogy parlamenti meghallgatásán Navracsics Tibor azt ígérte, hogy a bizottság lojális tagja lesz, s semmilyen nemzeti és pártpolitikai érdek nem befolyásolhatja.

Az MTI Navracsics Tibor hivatalát is kereste az ügyben, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.