„Nekünk, európaiaknak nem sok határunk maradt”

„Meg akarunk védeni mindent, amit Schengen jelképez, úgyhogy Schengen marad" – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elejét véve a találgatásoknak. Az EU külső határainak védelméről szóló vita azután élénkült fel ismét, hogy az Európai  Bizottság kedden európai uniós határőrtest telepítését javasolta azokba a tagállamokba, amelynek nem tudják vagy nem akarják megfelelően biztosítani a schengeni külső határok védelmét. 

Juncker ugyan védelmébe vette a schengeni övezetet, de hangsúlyozta: a tagállamok felelőssége az unió külső határainak a védelme. „Nekünk, európaiaknak nem sok határunk maradt. Csupán egy van, és közös feladatunk megvédeni azt" – mondta Strasbourgban Juncker.

Az uniós határőrtestről csütörtökön tárgyalnak, ám a tervek szerint 1500 főt számlálna, s az unió vezényelné a fenyegetett határszakaszokra. Az érintett országok maguk kérhetnék a segítséget, ám a döntést helyszíni helyzetfelmérés és kockázatelemzés, valamint a tagállamok képviselőiből álló tanácsadó grémium minősített többségének jóváhagyása előzné meg. Kritikus helyzetben azonban az érintett ország tiltakozása ellenére is bevethetné az unió a határőrtestet.

Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans bizottsági elnök szerdán. Schengen kitart
Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans bizottsági elnök szerdán. Schengen kitart
Vincent Kessler / Reuters

A javaslat értelmében a tervezett szárazföldi és parti határőrtest a jelenleg korlátozott eszközökkel és jogosítványokkal rendelkező uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex helyébe lépne. Feladatául szabnák, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje és értékelje, megfelel-e a külső határok védelme az uniós előírásoknak, és ha válsághelyzetet észlel, tegyen javaslatot a helyzet kiigazítására.

Felhatalmazást kapna arra is, hogy közös műveleteket hajtson végre az EU-val határos országokkal, és a mostaninál jelentősebb szerepet játszana az illegális bevándorlók kitoloncolásában. A terroristák kiszűrése és a terrorcselekmények megelőzése érdekében a Bizottság azt javasolja, hogy állítsák vissza az uniós polgárok kötelező és szisztematikus ellenőrzését a schengeni határok átlépésekor.

Az uniós végrehajtó testület javaslatcsomagját a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Míg Franciaország és Németország sajtóértesülések szerint támogatja az elképzelést, Magyarország és Lengyelország ellenzi azt. Bár Orbán Viktor az elmúlt hónapokban, a menekültválság súlyosbodása óta azt hangoztatta, hogy az uniónak meg kell védenie a külső határait, s Görögországba katonákat kell vezényelni, Szijjártó Péter a héten helytelenítette, hogy „segítséget erőltessenek a tagállamokra".

„Ki kell állnunk amellett, hogy a határvédelem nemzeti szuverenitás" – idézi az Euobserver a külgazdasági és külügyminisztert, aki szerint a görögöknek kellene segítséget kérniük, ahelyett, hogy az EU rájuk „erőltetné a segítséget". Lengyel kollégája, Witold Waszczykowski hasonló álláspontot képviselve kijelentette, hogy a határőrtest bevetése „antidemokratikus".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.