Juncker ezt le fogja nyeletni Orbánnal

A menekültválsággal összefüggésben foglalkozott Magyarországgal kedden a francia balliberális Le Monde és a konzervatív Le Figaro.
A Le Monde szerint a migránsválság az elmúlt napokban keményen próbára tette az Európai Néppártot, amelyben óriási a távolság Angela Merkel német kancellár és a „keményvonalas” Orbán Viktor miniszterelnök között.

Francoise Grossetete, az Európai Néppárt alelnöke azt monda a lapnak, hogy "Orbán marginalizálódik", Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője azonban továbbra is támogatja őt.

„Orbán Viktor nem Európa fekete báránya. Azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a dublini és schengeni szabályokat, hogy meg tudja védeni a szerbiai külső határát, és hogy a menekültek regisztrálják magukat. Ez legitim" - mondta a politikus a lapnak.

A tudósító, Cécile Ducourtieux szerint az Európai Bizottság is tojáshéjon lépked, amikor Budapestről van szó.

„Juncker azt fogja csinálni Orbánnal, amit Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel csinált, hogy elkerülje a Grexitet. Annyi időt fog rászánni, amennyit kell, olyan gyakran fog vele beszélni, amennyire szükséges, hogy (Orbán) vegye ki a részét a válságból" - mondta a lapnak egy brüsszeli diplomáciai forrás, az Európai Bizottság szerint ugyanis Magyarországnak muszáj elfogadnia a szolidaritási intézkedéseket, különben az egész építmény összedől.

A Le Figaróban Migránsválság: elég volt Magyarország rágalmazásából címmel Károlyi György párizsi magyar nagykövet „a Magyarországgal szemben elszabadult hihetetlen médiakampánnyal szemben” közölt írást.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország nem zárta le a határait a migránsok előtt, hanem az európai konvencióknak megfelelően biztosította, miután szerbiai határa egyben az Európai Unió és a schengeni övezet határa is.

A migránsok ellenőrzött és civilizált regisztrálása céljából pedig új határátlépőket is létrehozott. A nagykövet szerint azok a "rendetlenségek", amelyekről a világsajtó beszámolt a migránsok ellátását illetően, annak tudhatók be, hogy két héttel ezelőtt a korábbiaknál nehezebben kezelhetővé vált a helyzet, amikor a menekültek tudatták, hogy Németországba akarnak menni, és nem hajlandók magukat alávetni a magyar szabályoknak.

Németországban a Spiegel Online hírportál kritikát közölt az ARD német országos köztelevízió hétfő esti politikai vitaműsoráról, amelyen részt vett Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A Söder horrorforgatókönyvei, Käßmann álszenteskedése című írásában Arno Frank Prőhle Gergely szerepléséről egyebek között kiemelte, hogy a helyettes államtitkár mutatta be a műsorban a "legjobb védekezést", amikor azt mondta, hogy a határait 1989-ben megnyitó Magyarország ugyanaz az ország, amely most az unió külső határát védi.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.