Julian Assange marad a követségen

Ecuador továbbra is biztosítja londoni követségén a politikai menedékjogot a WikiLeaks alapítójának, az ausztrál Julian Assange-nak.

Ezt Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter jelentette be, miután hétfőn tárgyalt brit kollégájával. William Hague és Patino 45 perces találkozója nem hozott áttörést. A felek csak abban állapodtak meg, hogy „nyitva tartják a kommunikáció csatornáját”.

Hague értésre adta, hogy a tavaly június 19-e óta az ecuadori követségen tartózkodó Assange esetében nem tekinthetnek el a brit törvények érvényesítésétől. Tehát nem távozhat Ecuadorba. Ha elhagyná a követséget, azonnal őrizetbe veszik, mert Svédország kérte kiadatását nemi erőszak vádjával. (A brit kormány már 3,3 millió fontot költött a követség állandó rendőrségi megfigyelésére.)

Assange viszont attól tart, hogy Svédország kiadná az Egyesült Államoknak, ahol börtön fenyegetheti több százezer külügyi dokumentum kiszivárogtatásáért. Patino még vasárnap járt a követségen a 42 éves Assange-nál, akit a körülményekhez képest „jó hangulatban” talált. (BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.