Jukosz-ügy: Moszkva újabb pert vesztett

Ismét pert nyertek a moszkvai kormány ellen az egykor legnagyobb orosz olajtársaság, a 2006-ban csődbe juttatott és felszámolt Jukosz volt részvényesei. Ezúttal az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélt meg nekik csaknem 1,9 milliárd eurós kártérítést, és egyúttal arra is kötelezte az orosz kormányt, hogy térítse meg a 300 ezer eurós perköltséget.

A határozat alig néhány nappal az után született meg, hogy a gazdasági ügyekkel foglalkozó hágai Állandó Választott Bíróság első fokon közel ötvenmilliárd dollárt ítélt meg a volt Jukosz-tulajdonosok egy csoportjának.

A mostani, strasbourgi döntés egy 2004-es, az orosz adóhatóságok intézkedéseit kifogásoló beadvány alapján született. 2011 szeptemberében már hozott egy ideiglenes határozatot az ügyben az emberi jogi bíróság: akkor kimutattak ugyan eljárásjogi hibákat az orosz bíróságok ítélkezésében, de nem találtak politikai motívumokat a Jukosz elleni perben, és nem látták bizonyítottnak, hogy az orosz kormányzat szándékosan a társaság csődbe juttatására törekedett volna.

A moszkvai igazságügyi minisztérium már jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, mert azt nem tartják igazságosnak és elfogulatlannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.