Jugoszlávia uniós feltámasztásától tartanak a horvátok

Ivo Sanader leváltásáról szavaztak szerda este a horvát sabor képviselői. Az ellenzéki szociáldemokraták (SDP) nyújtottak be bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, akit egyebek mellett a romló közbiztonságért, az uniós csatlakozási tárgyalások lelassulásáért, és az egyre növekvő társadalmi elégedetlenségért szerettek volna ily módon felelősségre vonni. Az előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget, 53-an szavaztak mellette 75-en pedig ellenében.

„Szerintetek Sanader nem felelős, szerintünk meg felelőtlen” – így foglalta össze a történteket Zoran Milanovic, az SDP elnöke. Válaszul Ivo Sanader azt mondta: lehet játszadozni a demokráciára hivatkozva, de inkább arra a munkára kellene koncentrálni, ami az ország jövőjét alapozza meg.

Sokan fogalmaznak most úgy Horvátországban: Ivana Hodak ügyvédgyakornok néhány héttel korábbi brutális kivégzése volt az utolsó csepp a pohárban – az elkövetőkről máig nem tudni semmit, noha a kormányfő határozott fellépést ígért a horvát maffia megfékezésére. Ehhez képest Zágrábban újabb, kétes ügyletekről is ismert „vállalkozót” likvidáltak a héten.

Repedezni kezdett a máz az eddig sikeres horvát píáron, az Európa felé törekvő országban sorra dőlnek a dominók: egyetemi tanárok éveken át pénzért adtak el vizsgákat, diplomákat, a háború alatti kétes fegyverüzletekből származó vagyonok birtokosai próbálnak diktálni a politikusoknak, stb.

Ki a felelős ezért, kérdezi az ellenzék, ki tehet a közbiztonság látványos romlásáért, a mindent átszövő korrupcióért, és az uniós csatlakozási tárgyalások lelassulásáért?

Utóbbira van azért egy bármikor előhúzható horvát válasz: Szlovénia. A szomszédos ország valóban felszólalt Brüsszelben az „üres horvát ambíciók” ellen. És igaz az is, hogy a két állam viszonyát komoly határviták mérgezik. Nagyobb baj ennél, hogy más uniós tagállamok is egyre több kérdést tesznek fel, és kétségeiknek adnak határozott hangot.

Pokolgépes merényletben megölték egy horvát lap két alkalmazottját

Pokolgépes merényletben meggyilkolták csütörtök este Zágrábban a Nacional című horvát hetilap volt főszerkesztőjét és a lap egy másik munkatársát - közölte az újság egyik újságírója a közszolgálati televízióval. Ivo Pukanic volt főszerkesztőt és Niko Franjic marketingigazgatót valószínűleg a főszerkesztő Lexus gépkocsija alá rejtett pokolgép ölte meg a Nacional lapcsoport székházának udvarán, a Vlaska körúton - mondta Plamenko Cvitic újságíró. A televízió képein látható volt a felrobbant autó. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. A kormány szóvivője megrendítőnek nevezte az esetet, és kijelentette, hogy mindenkinek az összefogásával meg kell állítani az erőszakhullámot az országban.

A korábbi magabiztos horvát álom, hogy 2009-ben akár tagállammá is válhatnak, egyre inkább ködbe vész. Brüsszelben egyelőre nem említenek dátumot, Hannes Swoboda – aki az Európai Parlament megbízásából értékeli a csatlakozási erőfeszítéseket – is legfeljebb csak 2012-őt mond, ha a horvátok színvallásra kényszerítik.

A legnagyobb pánikot Szerbia felzárkózása okozza, ami Európából nézve praktikus megoldás lenne, Horvátországban azonban egyre nagyobb társadalmi ellenállást vált ki. Jóindulatúan azt lehet mondani, a horvátok egyelőre semlegesen állnak a csatlakozáshoz, mindössze 30 százalékuk látná jó fordulatnak, 39 százalékuk pedig nem tud dönteni. A többiek egyértelműen ellene vannak, féltik a földjüket, a munkahelyüket, köztük például az unió által halára ítélt, eddig állami pénzből fenntartott korszerűtlen, veszteséges hajógyárakat, amelyek főleg a háborúban érdemeket szerzett honvédőknek adnak megélhetést.

Nem akarunk újra Jugoszláviában élni, és „közös érdekeknek” megfelelni, érvelnek indulatosan a horvátok, ha a Balkán jövője kerül szóba.

Miroslav Miskovic szerb vállalkozó egyébként épp a hét elején jelentette fel Horvátországot Brüsszelben. A Forbes listán is jegyzett 63 éves férfi arról panaszkodott Olli Rehn bővítésért felelős európai biztosnak, hogy nem fektetheti be a pénzét Horvátországban, hiába próbálkozik több területen is – például vendéglátás, ingatlan – minden projektet azonnal elvisznek az orra elől rosszabb ajánlatot tevő, horvát cégek.

(IZOLA)

Ivo Sanader horvát kormányfő - egyebek mellett az uniós csatlakozási tárgyalások lelassulása miatt szeretnék leváltani
Ivo Sanader horvát kormányfő - egyebek mellett az uniós csatlakozási tárgyalások lelassulása miatt szeretnék leváltani
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.