Jugoszlávia eltűnik a netről is

Megszűnik a .yu tartományi kód, így akár 4000 honlap is eltűnhet a netről. Az egykor a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságot jelölő domain végződés helyett Szerbia a .rs, Montenegró a .me kiterjesztés használhatja. Koszovó pedig még vár.

Nem lesznek elérhetők a .yu-ra végződő, a volt Jugosztláviára emlékeztető domain címek - adta hírül a BBC. A Jugoszláv Köztársaság maradék államainak legfelső legfelső szintű tartomány kódja átalakul: Szerbia .rs, Montenegró .me végződést kap. Állítólag 4000 honlap még nem élt a domain neveket felügyelő szerv, az Icann (Internet Címrendszer, és a Kijelölt Nevek és Számok Internet Társaság) által adott türelmi idővel, hogy megváltoztassák a weboldaluk címét, így eltűnhetnek a netről.

Az Icann már 2006-ban, Montenegró elszakadása után törölte a .yu-t a hivatalosan elfogadott ország domain-nevek listájából, de még három évet adott arra, hogy a honlapok újra regisztrálják magukat.

A .yu domain-végződést 1989-ben hozták létre, akkor még a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságot jelölte. Jugoszlávia felbomlása után a .yu kiterjesztést egy ideig Szlovénia használta, majd 1994-től a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság vette át ezt a jelölést. Azóta a jugoszláv domain jegyzék kezeli a belgrádi Egyetemen.

Koszovó bár 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, hivatalosan még nem kapott kódot az Icann-tól. (Koszovó kormányának honalpját ma a www.ks-gov.net címen érjük el.) Mint a szervezet honlapja írja, az Icann nem felelős az adott tartománykódokért, vagy hogy eldöntese, mitől lesz egy ország jogosult ilyen kód kérvényezésére. Az országok kódjait a nemzetközileg (nem csak a net vonatkozásában használt) ISO 3166-1-es sztenderd határozza meg. Az ISO 3166 Kezelési Iroda (Maintenance Agency) frissíti naprakészen az országok kódjait. Nekik az ENSZ Statisztikai Hivatala nyújt segítséget abban, melyik ország jogosult a tartományi kódra.

Koszovót nyárig 62 ENSZ-tag ismerte el a 192 közül. Főleg Szerbia és Oroszország tiltakozása miatt egyelőre nem ENSZ-tag. Valószínűleg emiatt is érvényes még a koszovóiak szemében az a "Fuck Yu" üzenet, amit a függetlenség kikiáltása napján az Express nevű pristinai lap nyomott a címplapjára. Még akkor is, ha a Yu már a netről is eltűnik.

 

Fuck YU - Koszovói újság a függetlenség napján
Koszovó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.