Juanes havannai békekoncertje

Havanna népe vasárnap délután a José Marti nevét viselő Forradalom terén lesz, de ezúttal nem tömeggyűlés vagy felvonulás miatt. A latin rock napjaink talán legnépszerűbb énekese és dalszerzője, a kolumbiai Juanes (Juan Esteban Aristizábal Vásquez) ad koncertet másfél tucat popsztár társaságában.

Aki nem ismerné a nevét, a dalait (La Camisa Negra, Fijate bien, Me enamora), nyomatékként említhetjük: tizenhét Latin Grammy-díj birtokosa.

Juanes a Latin Grammy gyűjtő
Juanes a trófeákkal

Amióta előállt ötletével, hogy az egy évvel ezelőtt – Kolumbia és Venezuela feszült viszonya közepette  – rendezett, "Béke határok nélkül" elnevezésű koncertjéhez hasonlót celebrálna a kubai fővárosban, Juanes sokaktól kapott bátorítást, miként fenyegetéseket is. Ez utóbbiakat elsősorban jelenlegi lakhelyén, Miamiban a Castroellenes kemény mag hangadói címezték neki. Nyilvánosan összetörték a CD-it, mert hajlandó a diktatúra szimbolikus központjában, a Plaza de la Revoluciónon fellépni, amely Fidel Castro beszédeinek is a színhelye volt.

Juanes azt nyilatkozza: tudatosan időzítette a béke világnapjának előestéjére a koncertet, mert csak a megbékélés viheti előre a dolgokat. Megállapítása kimondatlanul is vonatkozik Kuba több mint tízmilliós lakossága és a másfél-két milliónyi, külföldön élő kubai viszonyára, miként Kuba és az Egyesült Államok kapcsolatára is.

Barack Obama elnök éppen a napokban hosszabbította meg egy évre azt a törvényt, amelynek alapján 1963 óta embargó sújtja a karibi országot. Ugyanakkor a hangerősítő falakat, videóberendezéseket hét konténerben Miamiból elindíthatták Kubába, az amerikai kereskedelmi minisztérium külön engedélyével. Juanes menedzsere szerint ez annak a jele, hogy a washingtoni hatóságok „megértették” a koncert jelentőségét.

A szervezők külföldről arra kérték a részvevőket és a közönséget is, hogy öltözzenek fehérbe, a béke színébe – érzékeltetve, hogy politikamentes a koncert. Az Efe spanyol hírügynökség jelentése szerint a 2003-ban elítélt 75 ellenzéki közül több mint húszan – így olyanok is, akikre 25 évi börtönt szabtak ki – támogatásukról biztosították a „valamennyi kubai közti megbékélésre” felszólító eseményt.

Tizenöt művész igazolta vissza, hogy részt vesz a zenei ünnepen, amelyre több mint félmillió embert várnak, minthogy nem szednek belépőt. Kubai részről fellép a társszervező Silvio Rodríguez dalénekes mellett többek közt az Orishas és a Van Van együttes, valamint a New Yorkban élő Cucu Diamantes Yerba Buena zenekarával.

A külföldi vendégfellépők között lesz a spanyol–olasz Miguel Bosé, az öt Latin Grammy-díjas Olga Tanon, a spanyol Víctor Manuel és az olasz Jovanotti is. A puerto ricoi Tanon a részvételét bírálókkal szemben azt fejtegette: majd az idő mond ítéletet, hogy helyes döntés volte a koncert „ilyen történelmi helyzetben”. A részvételt viszont visszautasította Miamiból Gloria Estefan, mondván, hű marad elhatározásához: bármennyire szereti az otthon élőket, csak a szabad Kubában hajlandó énekelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.