A nagykövet szerint életben van Dudog és Gáspár

A Buenos Airesben állomásozó Józsa Mátyás nagykövet tudomása szerint Dudog Gábor és Gáspár Dániel a Santa Cruz-i kommandós akció előtt egy hónappal elhagyta Bolíviát. Tóásó Előd interneten közzétett vallomásában azt állítja: nem tudott semmit a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított csoport tevékenységéről.

Józsa Mátyás nagykövet tudomása szerint életben van a bolíviai hatóságok által körözött két magyar állampolgár, Dudog Gábor és Gáspár Dániel március közepén távozott Bolíviából.

A Rózsa Flores Eduardo és társai ügyében eljáró, Buenos Airesben állomásozó nagykövet az MTI-nek csütörtökön telefonon elmondta, hogy megbízható forrásból származó értesülései szerint a két fiatalember az április 16-i Santa Cruz-i kommandós akció előtt egy hónappal elhagyta Bolíviát.


Tóásó nem érti mi történt

Rózsa Flores Eduardo meghívására utazott Bolíviába Tóásó Előd, akinek az interneten közzétett vallomásából az derül ki, hogy a fiatalember nem tudott semmit a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított csoport tevékenységéről.

Az ernestojustiniano.org című honlapon teljes egészében közzétették a La Pazban április 16-án tartott kihallgatás jegyzőkönyvét. Tóásó egyebek között elmondta, hogy nehéz anyagi körülmények között élt Magyarországon. Rózsa Flores hívta meg Bolíviába, hogy segítsen informatikai feladatok megoldásában, mondván, ráadásul világot is láthat.

Fizetést nem kapott, de minden költségét fedezte Rózsa Flores. Először tavaly november 11-én utazott Bolíviába, majd december közepén hazatért. Februárban ismét visszament, s az azóta eltelt két hónap alatt nem hagyta el Bolíviát.

A 28 éves fiatalember elismerte, hogy márciusban kapott egy pisztolyt Rózsa Florestől. Elmondása szerint csak Rózsa kitartó unszolására fogadta el, de soha nem használta. Fegyveres kiképzésben nem részesült, de egyszer egy rendőr barátjával járt egy lövészklubban.

Tóásó elmondta, hogy nem tud semmit a Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciája ellen április 15-én hajnalban elkövetett robbantásos merényletről, a kérdéses időpontban szállodai szobájában tartózkodott és filmeket nézett a laptopján. Április 15-én nem hagyta el a szállodát, éjszaka pedig lefeküdt aludni.

Arra kérdésre, hogy ismerte-e társai tevékenységét, Tóásó elmondta, hogy alapvetően csak Rózsa Floresszel beszélt magyarul, nem tudja, hogy a többiek mivel foglalkoztak, volt-e fegyverük vagy sem. Mivel mindenkinek volt számítógépe, az ő feladata az volt, hogy segítsen, ha bármilyen informatikai probléma felmerült. A Santa Cruz-i vásárvárosban is járt, ahol Rózsa Flores kérésére internetes összeköttetést teremtett.

A fiatalember kijelentette, hogy nem tud semmiféle merényletről, amely a bolíviai vezetők ellen irányult volna. Mindössze egyszer hallotta a Lucas és a Superman nevet - a bolíviai hatóságok által a Rózsa Flores vezette csapat tagjainak tekintett két bolíviai ügyvéd, Alejandro Melgar Pereira és Hugo Achá Melgar fedőnevét -, egyszer pedig látta az El Viejo ragadványnéven ismert Ignacio Villa Vargast, az ügyészség koronatanúját.

Rózsa Floresszel kapcsolatban egyebek között elmondta, hogy  mintegy öt éve ismeri, de nem voltak baráti viszonyban. Tóásó úgy  érzi, hogy Rózsa Flores kihasználta, miként a többieket is, csak akkor beszélt velük, ha valamire szüksége volt. Kijelentette, hogy nem terrorista, nem érti, hogy mi történik és mi történt, sem azt, hogy miért hiszik azt róla, hogy köze van a történtekhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.