Jövőre szabadon lehet szívni Csehországban

Saját használatra 2010-től bárkinél lehet marihuána Csehországban, a 14 éves gyerekek viszont felnőtt börtönökbe kerülnek – szavazta meg a cseh szenátus is a 2010-ben hatályba lépő új büntető törvénykönyvet. Bűncselekménynek számít majd népszerűsíteni a kommunizmust és a nácizmust.

Az eddigi 15-ről 14 évre csökkenti a fiatalkorúak büntethetőségének korhatárát az új  cseh büntető törvénykönyv, amelyet pénteken a szenátus is megszavazott.

Miután a képviselőház már ősszel áldását adta a sokat vitatott dokumentumra, már csak az államfő aláírása hiányzik ahhoz,  hogy a dokumentum 2010-ben életbe lépjen. Václav Klaus már korábban  jelezte, hogy egyetért a jogszabálygyűjteménnyel.

Az új szabályzat az eddigi 25-ről 30 évre emelte a  börtönbüntetés maximális időtartamát, korrupcióért akár 12 év szabadságvesztés is kiszabható, míg saját szükségletre bárki tarthat  magánál marihuánát. Bűncselekménynek fog viszont számítani a  nácizmus és a kommunizmus népszerűsítése, és tilos lesz emberi sejtek klónozása is.

A még hatályban lévő, 1961-ben kelt büntető törvénykönyv kapcsán éveken keresztül a nagy vitát váltott ki a fiatalkorúak büntethetőségi korhatárának a csökkentése váltotta ki. Végül is  győzött az a vélemény, hogy a mai 14 évesek már képesek felmérni  cselekedeteik súlyát, tehát akár  szabadságvesztéssel is viselhetik a felelősséget. A dolog  másik oldala, hogy már 14 éves korukban személyazonossági  igazolványt kapnak, és hivatalosan engedélyezett számukra a szex. A  büntethetőségi korhatár csökkentéséhez az is hozzájárult, hogy az  utóbbi években több súlyos bűncselekményt követtek el fiatalkorúak.

Néhány kereszténydemokrata honatya mindezek ellenére is jelezte:  rövidesen módosító javaslatot nyújt be a büntető törvénykönyv ezen paragrafusával kapcsolatban.

Újdonság, hogy bűncselekménynek fog számítani munkavállalók feketén történő alkalmazása, számítógépes adatok lopása és  menedzserek túlzottan nagy vállalkozói kockázatvállalása. A  jogszabálygyűjtemény bevezeti az alternatív büntetések intézményét  is. A nagy viták ellenére végül is büntethető maradt a privatizációs  folyamatban elkövetett visszaélés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.