Jövőre elkészülhet Irán atombombája

Irán elvileg már jövőre képes lehet nukleáris töltet előállítására, a megelőző akció helyett azonban a párbeszédé és elrettentő politikáé lehet a főszerep – állítja egy tekintélyes londoni szakértői műhely.

Irán elvileg már jövőre képes lehet nukleáris töltet előállítására, ám egy esetleges megelőző akció a várttal ellenkező hatással járhat, és a világnak inkább tárgyalnia kell Teheránnal – áll az egyik vezető londoni hadászati kutatóműhely hétfőn kiadott szakértői jelentésében.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által összeállított helyzetértékelés szerint Irán 2009-ben „valószínűleg elérkezik arra a pontra”, hogy elégséges mennyiségű, alacsony dúsítási fokú urániumkészlete legyen egy atombomba előállításához.

Az IISS fegyverzetkorlátozási és leszerelési kutatási programjának igazgatója, Mark Fitzpatrick azonban úgy vélekedik a tanulmányban: ez nem jelenti közvetlenül azt, hogy Iránnak lesz is nukleáris töltete, és hamis szembeállítás, hogy "vagy Irán a bombával, vagy Irán bombázva". Az esetleges katonai akció ugyanis jó eséllyel nemhogy késleltetné Irán atomfegyverkezését, de még erőteljesebben az atombomba megszerzésére sarkallná Teheránt. Egy előzetes provokáció nélküli fegyveres támadás után Irán valószínűsíthetően kivonulna az atomsorompó-szerződésből, és minden erőforrását atomfegyver-fejlesztési programjára összpontosítaná.

Az IISS szakértője arra a következtetésre jut, hogy az iráni hasadóanyag-termelő kapacitás fejlesztésének célja a fegyver előállítása. Erre utal a programot övező titkolózás és félrevezetés, valamint az, hogy atomerőmű hiányában egyébként értelmetlen lenne a befektetés ezeknek az érzékeny technológiáknak a kifejlesztésébe.

Fitzpatrick szerint azonban ha Irán meg is teremti a "látens" atomfegyver-gyártási kapacitást  – ami valószínű –, a féken tartó és az elrettentő politika döntő jelentőségű leszannak megakadályozásában, hogy Irán átlépje a küszöböt, és valóban fegyvergyártásba kezdjen. Ez a stratégia a hidegháborúban Iránnál jóval fajsúlyosabb esetekben is működött. A szakértő szerint továbbra is a tárgyalás és a szankciók kettős politikája a legjobb módja annak, hogy együttműködésre bírja Iránt, kiegészítve a féken tartás stratégiájával, amelynek célja az érzékeny technológiák és alapanyagok hozzáférésének korlátozása

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.