Jövő héten érkezik az új amerikai nagykövet

A jövő héten várhatóan elfoglalja budapesti állomáshelyét az új amerikai nagykövet - tájékoztatta az MTI-t a hétvégén a washingtoni magyar nagykövetség.

A görög származású Eleni Tsakopoulos-Kounalakis asszony várhatóan a hét végén érkezik a magyar fővárosba. A Barack Obama elnök által kiválasztott nagykövet - akinek jelölését decemberben erősítette meg az amerikai szenátus - megbízólevelének átadása előtt nem kíván nyilatkozni a sajtónak.

Az MTI úgy értesült, hogy az új misszióvezető január 12-én már részt vehet a Sólyom László köztársasági elnök által a budapesti nagykövetek részére adandó év eleji fogadáson, ehhez azonban előzőleg át kell adja megbízólevelét.

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis kaliforniai üzletasszony, az amerikai-görög közösség ismert aktivistája - aki elutazása előtt még találkozik Washingtonban Szombati Béla magyar nagykövettel - november 18-i kongresszusi meghallgatásán kifejtette: segíteni akarja az amerikai befektetőket Magyarországon, és központi szerepet szán tevékenységében a gazdasági és energiaügyi kérdéseknek.

Arról is beszélt, hogy együtt fog működni a magyar kormánnyal egyebek között kisebbségi jogi kérdésekben.

Az üzletasszony - akit októberben jelölt Obama a nagyköveti posztra - Kalifornia állam egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési cége, az AKT Development Corporation elnöke. Férje Markos Kounalakis újságíró, a Washington Monthly című politikai magazin tiszteletbeli elnöke.

Az amerikai magyarok körében némi csalódottságot keltett, hogy nem hivatásos diplomata, hanem ismét politikai kinevezett lesz az amerikai nagykövet Budapesten. Jelölése ráadásul olyan gyorsan és annyira titokban történt, hogy a magyarokat is meglepetésként érte a döntés; személye korábban fel sem merült a lehetséges nagykövetjelöltek között. Ugyanakkor többen kifejezték azon reményüket, hogy az üzletasszony, mivel a görög közösség tevékeny tagja, fogékony lesz a kelet-európai kisebbségi kérdésekre.

A befolyásos Politico hírportál egy elemzésében korábban arról írt: a változás jelszavával a Fehér Házba került Obama nem váltotta valóra azokat a várakozásokat, hogy csökkenti a politikai adományozók befolyását. A dúsgazdag családból származó Kounalakis, aki több százezer dollárt kalapozott össze a Demokrata Pártnak, és saját bevallása szerint egyszer sem járt Magyarországon, a Politico szerint azok közé tartozik, akik úgymond megvásárolták maguknak a nagy presztízst jelentő nagyköveti posztot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.