Jövő héten folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról

Irán december 17-én Genfben folytatja a tárgyalásokat a nagyhatalmakkal atomprogramjáról - jelentette be Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes Teheránban.
Miután november 24-én Bécsben Teherán és a Hatok (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország) nem tudtak végleges megállapodásra jutni a vitatott atomprogramról, meghosszabbították a 2013 novemberében megkötött ideiglenes megállapodás érvényét, és 2015. július 1-jére változtatták a tárgyalások befejezésének határidejét.

A Híradó szerint a plenáris tárgyalások következő fordulója hivatalosan december 17-én kezdődik, de a külügyminiszter-helyettesek által vezetett küldöttségek már két nappal korábban a helyszínre érkeznek, és kétoldalú egyeztetéseket folytatnak - közölte Abbász Aragcsi az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint.

A nagyhatalmak azt követelik, hogy Irán csökkentse atomlétesítményeinek kapacitását annak érdekében, hogy ne legyen képes atombombát előállítani. Irán a teljes körű polgári célú nukleáris tevékenység fenntartását és a nyugati gazdasági büntetőintézkedések eltörlését akarja elérni.

A 2013. november végi megállapodásban Irán vállalta, hogy befagyasztja nukleáris tevékenységeinek egy részét a szankciók részleges feloldása fejében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.