Megszavazta a Bundestag a második európai mentőcsomagot

Elsöprő többséggel megszavazta a német Bundestag a második európai mentőcsomagban való részvételt. Az Európai Pénzügyi és Stabilitási Paktum 440 milliárd eurós hitelt nyújthat, és 780 milliárd euróért vállalna kezességet.

A németek hozzájárulása 88 milliárdról 211 milliárd euróra emelkedik. A szavazást a Merkel-kormány legnagyobb próbatételének tartották elemzők, mert sokáig úgy tűnt: saját koalíciójában nem lesz meg a szükséges többség. Végül szinte egységfront alakult az igen mellett. 523-an szavaztak igennel, 85-en nemmel, és hárman tartózkodtak. (azt még nem tudni, hogy a CDU/CSU-FDP koalícióból hányan voksoltak nemmel)

A név szerinti szavazás előtt csaknem három órás vita dúlt az európai válságkezelésről és a berlini kormány szerepéről. Bár az ellenzéki szociáldemokraták s a zöldek már korábban támogatásukról biztosították a mentőcsomagot, súlyos vádakat vágtak a kormánykoalíció fejéhez: Peer Steinbrück (SPD) korábbi pénzügyminiszter (aki az SPD lehetséges kancellárjelöltje lehet a 2013-as választásokon) határozatlansággal, koncepciótlansággal vádolta Merkelt, aki szerinte csak tovább mélyítette a válságot és drágította a válságkezelést. A kormányoldal erre azzal vágott vissza, hogy a problémát valójában az SPD-Zöld koalíció okozta, amikor annak idején támogatta a görögök felvételét az eurózónába.

A vita nemcsak a mostani mentőcsomagról zajlott, hanem arról a lehetőségről is, hogy a 780 milliárd eurós kezességvállalást a jövőben esetleg tovább kell növelni, akár 2 ezer milliárd euróig. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ezt cáfolta, de az ellenzékeik úgy vélik: a pénzügyminiszter ezzel csak elkendőzi a valóságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.