Haider-kultusz ezüst keretben

Halála után is hajtja pártja szekerét Jörg Haider. A szélsőjobboldali populista Szövetség Ausztria Jövőjéért minden várakozást felülmúló eredménnyel győzött a sorsdöntőnek tartott karintiai tartományi választásokon.

Nem rántotta magával pártját a sírba az osztrák politika fenegyereke, sőt. Minden előzetes várakozást felülmúlva a jobboldali populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) 45 százalékot szerzett a Karintiában vasárnap megrendezett tartományi választásokon – többet, mint amit Jörg Haider valaha elért.

Gerhard Dörfler közös portrét kapott ajándékba a néhai kormányzó özvegyétől
Gerhard Dörfler közös portrét kapott ajándékba a néhai kormányzó özvegyétől

Más-más okból, de a BZÖ győzelmét – és hosszú távú politikai túlélését – mindenki egyértelműen Haidernek tulajdonítja. „Munkája és politikája elismertségét bizonyítja” – mondta meghatottan a politikus özvegye, Claudia, aki hirtelen feltűnt Gerhard Dörfler tar-tományi pártelnök mellett az ünnepi pódiumon, és egy ezüst keretbe foglalt fényképet nyújtott át a megrökönyödött politikusnak – rajta Haider és Dörfler közös portréjával. Míg a BZÖ a tavaly autóbalesetben elhunyt politikus diadaláról beszélt, Reinhart Rohr, a 29 százalékkal második helyre befutó Szociáldemokrata Párt (SPÖ) helyi  vezetője úgy vélte, a választók csak kegyeletüket rótták le néhai kormányzójuk előtt. Elemzők a választások előtt azt gondolták, a BZÖ sorsa többé-kevésbé azon múlik, mennyire ra-gadja el a karintiai választókat az osztrák és a német sajtóban Haider-hatásként aposztrofált jelenség. Sok támpont ehhez nem akadt, a szavazás előtt a megkérdezettek 40 százaléka még úgy nyilatkozott, nem tudja, hová biggyeszti az ikszet.

A közvéleménykutatók mindenesetre fej fej melletti versenyt jósoltak a BZÖ és az SPÖ között, amire ékesszólóan rácáfolt a valóság, a szociáldemokraták tartományi történetük legnagyobb arányú veszteségével 10 százalékkal kevesebb szavazatot gyűjtöttek, mint a vasárnapit megelőző 2004-es megméretésen. A BZÖ-nek hat százalékkal sikerült növelnie támogatottságát ahhoz képest, amit – pártszakadás előtt – a Szabadságpárt (FPÖ) akkor elért.

A Haider emlékét övező tisztelet ahhoz már nem volt elég, hogy Karintiában akár csak a felszín közelében tartsa Haider 2005-ben faképnél hagyott korábbi alakulatát, amely be sem került a tartományi parlamentbe. Némi vigaszt jelenthet az FPÖ számára azonban, hogy a párhuzamos salzburgi választásokon 13 százalékkal a harmadik helyen végzett az SPÖ és a jobboldali Néppárt (ÖVP) mögött. Itt a szociáldemokraták csak hajszálvékony, három százalékos többséggel őrizték meg elsőségüket, a hatalomba tartva Gabi Burgstallert, a tartomány első kormányzó asszonyát. Ő sietve ki is jelentette, mindenféleképpen a régi riválissal, a 36 százalékon megállapodott ÖVP-vel kötne koalíciót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.