Jordániába érkezett XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa pénteken megérkezett a jordániai fővárosba, Ammánba: a repülőtéren II. Abdalláh jordániai király fogadta a katolikus egyházfőt, megkérve őt, hogy látogatásával kezdjen új párbeszédet a keresztények és a muzulmánok között, és segítse elő az izraeli-palesztin konfliktus rendezését.

Az uralkodó szavaiból az tűnt ki, hogy azt várja a pápától: izraeli látogatása járuljon hozzá "a konfliktus Szentföldre boruló árnyékának az eloszlatásához".

A pápa bármit mond is erről a kérdésről, várhatóan nagy visszhangot vált ki a térségben, különösen akkor, amikor ellátogat egy olyan palesztin menekülttáborba, amely látótávolságra van az Izrael által emelt úgynevezett biztonsági kerítéstől.

XVI. Benedek válaszában hangoztatta, hogy mélységes tisztelettel adózik a muzulmán közösség iránt. A pápa még római indulása előtt arról beszélt, hogy a római katolikus egyház nem politikai hatalom, hanem szellemi, s mint ilyen, remélhetőleg hozzájárulhat a békéhez a palesztinok és az izraeliek között.

A katolikus egyház feje 2006. szeptember 12-én egy kijelentésével nagy felháborodást váltott ki a muzulmán világban. Egy beszédben II. (Paleolog) Mánuel XIV-XV. századi bizánci császár egyik könyvét idézte, amelyben a császár egy perzsa muzulmán tudóssal folytatott párbeszédét ismertetve kijelenti: Mohamed próféta - akit a muzulmánok vallásalapítóként tisztelnek - csak gonoszságot és embertelenséget terjesztett.

A pápa később kifejtette, mélységesen sajnálja, hogy beszéde ilyen hatást váltott ki, s az elmondott idézett nem tükrözi véleményét. Szavai ugyanakkor továbbra is bírálatokat váltanak ki a muzulmánok egy részéből.

A pápa nyolc napig tartó, május 15-ig tartó útja során Jordániát, Izraelt és az egyik palesztin területet, Ciszjordániát keresi föl. Jordánia mintegy 5,8 milliós lakosságának négy százaléka keresztény.

Michel Szabbah, Jeruzsálem nyugállományú, palesztin születésű latin pátriárkája úgy vélte, hogy a pápa olyan üzenetet visz magával, amely kifejezi a palesztin nép izraeli megszállás miatti szenvedését. A Reuters brit hírügynökségnek adott nyilatkozatában az egyházi méltóság kijelentette: úgy gondolja, hogy a pápa üzenete szóvá teszi azt az igazságtalanságot, amely a palesztinokat érte függetlenül attól, hogy keresztények vagy muzulmánok.

A Haaretz című izraeli napilapban a pápát mintegy 200 rabbi is köszöntötte szentföldi látogatása alkalmából.

 

 

 

 

 

XVI. Benedek pápa megérkezik a jordániai fővárosba, Ammánba 2009. május 8-án
XVI. Benedek pápa megérkezik a jordániai fővárosba, Ammánba 2009. május 8-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.