Jönnek a sugárzó cápák

Japán partjaitól 300 méterre a megengedett érték több mint ezerszeresét is eléri a radiaktív jódizotóp szintje.

A sugárzás nyolc nap után már nem veszélyes - idézte a BBC a japán nukleáris biztonsági ügynökség szóvivőjét. Nisijama Hidehiko szerint a földrengés és cunami sújtotta Fukusima 1 atomerőműnél körüli tengerbena megengedett érték 1250-szeresére nőtt a radioaktív jódizotópok mennyisége. A méréseket a partoktól 300 méterre végezték.

A szusirajongóknak nem kell félniük; Hidehiko legalábbis igyekezett eloszlatni a sugárzásnak az élővilágra gyakorolt hatásával kapcsolatos félelmeket, mondván, a jódizotóp felezési ideje nyolc nap, így mire valaki odajut, hogy sugárfertőzött halat egyen, már semmiféle egészségügyi kockázattól nem kell tartania. A szóvivő is elismerte azonban, hogy a hullámzás miatt a radioaktív folt még messzire terjedhet a Csendes-óceánon. A hatóságok most attól tartanak, hogy az atomerőműből kiszabadult radioaktív cézium- és jódizotópok a talajvizet is beszennyezik.

Az atomerőmű üzemeltetője, a TEPCO korábban arról tett bejelentést, hogy a hat reaktor közül az egyiknek a magja is megsérülhetett. Négy reaktor körül radioaktív a víz; legutóbb az erőmű két mérnökét szállították kórházba sugárfertőzés miastt. A TEPCO közölte azt is, hogy tengervíz helyett ezután édesvízzel próbálják meg hűteni majd a fűtőelemeket, elkerülendő az előbbiben lévő só korrodáló hatását. Kan Naoto miniszterelnök szerint kiszámíthatatlan, mi fog még történni.

A Japánt március 11-én megrázó, 9-es erősségű földrengés és az utána következő cunami halálos áldozatainak száma hivatalosan már a tízezret is meghaladja. Az eltűntek száma 17 740. Több százezer ember vált földönfutóvá a katasztrófasorozat miatt; közülük 250 ezren ideiglenes szállásokon tengődnek. Tokió 309 milliárd dollárra becsüli az újjáépítés költségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.