Jön az EU-orosz vízummentesség

A vízummentesség bevezetéséhez szükséges lépéseket már összeírták a két fél dipolomatái. E lista elfogadása, valamint az azon rögzített feladatok teljesítése után a felek vízummentességi egyezményt szándékoznak aláírni - jelentette hétfőn a Kommerszant című orosz lap.

A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy Dmitrij Medvegyev elnök éppen egy éve vetette fel első ízben a vízumkötelezettség eltörlésének szükségességét, s azóta folyamatosan hangsúlyozta Oroszország ezen óhaját.

Orosz diplomáciai források a lapnak elmondták: a listát most megszerkesztik olyan értelemben, hogy mind az EU, mind az orosz fél számára elfogadható legyen, és a tervek szerint már a június 19-én Nyizsnij Novgorodban tartandó orosz-EU csúcson jóvá szándékoznak hagyni.  

Vlagyimir Voronkov, a külügyminisztérium összeurópai együttműködési osztályának vezetője elmondta: teljesen újszerű dokumentumról van szó, amelynek kidolgozásában a két fél egyenjogú alapon vett részt. Hozzátette, hogy Moszkva minden uniós tagállammal egyidejűleg dolgozza majd ki a szükséges közös lépéseket.

A lista négy fejezetében az úti dokumentumokkal és személyi igazolványokkal szembeni követelményekről, az illegális migráció elleni harcról, a biztonság területén való együttműködésről van szó, továbbá a Nemzetközi Kapcsolatok című rész rögzíti egyebek mellett mindazt, amit ma az Európai Unió bürokratikus akadályoknak nevez, egyebek mellett például az utasok bonyolult oroszországi bejelentkezésére-regisztrálására vonatkozó szabályokat, illetve ezek megszüntetését.

A lap szerint már a vízummentesség bizonyos vonásairól is megállapodtak a felek, egyebek között arról, hogy csakis biometrikus útlevél esetén érvényes a könnyítés, és hogy vízum nélkül legfeljebb 180 napos időtartamú utazások lehetségesek. Diplomáciai források abból indulnak ki továbbá, hogy a vízummentesség Oroszországra és a schengeni övezetre terjed majd ki.

A Kommerszant szerint problémát okozhat, hogy orosz diplomaták szerint akkor lehet majd a migrációs kérdőív kitöltését és a bejelentési kötelezettséget eltörölni - amelyeket az EU diszkriminatívnak tekint -, amikor meglesz a vízummentességi egyezmény, de a diplomaták arra nem tudnak válaszolni, hogy miért nem lehet ezeket az előírásokat előre megszüntetni, különös tekintettel arra, hogy az EU nem is követeli meg mindezt az orosz beutazóktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.