Jön a francia burkatilalom

Tiltott viselet lesz a burka és a nikáb jövő tavasztól Franciaországban, miután a nők arcát is eltakaró muzulmán öltözet korlátozásáról szóló törvényt alkotmányosnak találta a francia alkotmánytanács.

A lényegében alkotmánybírósági jogköröket élvező testület csak bizonyos fenntartásokkal hagyta jóvá a nemzetgyűlésben szeptemberben elfogadott törvényszöveget, amely már amúgy is felpuhított változata volt a kormány eredeti indítványának – ez ugyanis általános és teljes burkatilalmat szorgalmazott az országban. Miközben az alkotmánytanács megállapította, hogy az „arc nyilvános helyen való eltakarásának tilalma" összhangban áll az alaptörvénnyel, úgy látta, hogy e tiltásnak nem szabad kiterjednie a nyilvános kultikus helyekre.

A tiltást az alkotmánytanács azzal indokolta, hogy az arc eltakarása nyilvános helyen ellentmond az együttélési szabályoknak, és veszélyezteti a közbiztonságot. Ilymódon a törvény alkalmazható lesz azokkal a randalírozókkal szemben is, akik tüntetéseken és egyéb rendezvényeken előszerettel takarják el az arcukat símaszkkal, sállal.
Jean-Francois Copé, a kormánytöbbség parlamenti frakcióvezetője a testület állásfoglalása után üdvözölte a döntést, és úgy fogalmazott, hogy a törvény határozott válasz az (iszlám) szélsőségeseknek, és segíti azokat a nőket, akik méltóságukért küzdenek. Francois Fillon kormányfő szerint a jogszabály megerősíti a köztársasági értékeket, miközben tiszteletben tartja a lelkiismereti és vallásszabadságot.

A féléves türelmi idő lejárta után a burkaviselésért 150 eurós­ bírság jár. Azok, akik elfátyolozásra kényszerítenek nőket, egy év börtönnel és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.

A burkavita nem új keletű Franciaországban, és az iszlám megerősödésével egyre szenvedélyesebbé vált az elmúlt években. A politikai osztály tavaly szánta cselekvésre magát, amikor a jobboldali pártok követeléseit mérséklendő a szocialisták és a kommunisták burkabizottság megalakítását kérték a nemzetgyűlésben. E vizsgálóbizottság jelentésének elkészülte nyomán indult meg a törvényalkotási folyamat. A „nemzeti identitásról" kezdeményezett vita eredetileg arról folyt, hogy érdemes-e ilyen törvényt megszövegezni. Egy idő után a francia muzulmán közösség kiszállt a vitából, mivel marginálisnak minősítette a problémát - arra hivatkozva, hogy becslések szerint alig kétezer nő visel burkát a hatmilliós muzulmán közösséget számláló országban.

Nikábot viselő nő Franciaországban. Idén még tűrik, tavasszal már tiltják.
Anne, an assumed name, a 31-year old French woman who has been fined for wearing a niqab while driving, speaks during a news conference in Nantes, western France, April 23, 2010. She told French media on Friday that police stopped her last month while she was driving in the city of Nantes, near the French Atlantic coast, and handed her a 22-euro ($29.6) fine, saying her clothing posed a "safety risk" to her driving. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: SOCIETY POLITICS RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.