Katonai schengeni övezetet akar egy tábornok

Egy amerikai tábornok, Frederick Benjamin Hodges szerint tovább kellene fejleszteni a NATO-egységek Európán belüli mozgásképességét, ezért megfontolandó az ötlet megvalósítása.    

Az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők parancsnoka pénteken Varsóban, az Anakonda-16 lengyelországi NATO-hadgyakorlat záróünnepségén beszélt erről. A szárazföldi, légi és tengeri NATO-hadgyakorlaton mintegy 31 ezer szövetséges katona gyakorlatozott, köztük magyarok is.

Hodges szerint a rendszerváltás utáni legnagyobb lengyelországi hadgyakorlat bebizonyította, hogy lényegében megvalósultak a 2014-es newporti NATO-csúcstalálkozó megállapodásai. Mindazonáltal szükség van arra, hogy tovább növeljék a szövetséges egységek Európán belüli mozgáslehetőségeit, valamint az együttműködési képességeket, hogy "a szövetséges egységek ugyanolyan ütemben tudjanak helyet változtatni, mint amilyenben a növekvő fenyegetéseket észleljük" - mondta a tábornok.
Ennek érdekében meg lehetne fontolni "egy katonai schengeni övezet" létrehozását - javasolta, utalva a Németországban állomásozó amerikai csapatok határátlépésének nehézségeire.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.