Nem engedték nőknek a részvételt, elmarad a Jom Kipurra tervezett éneklés

Lemondták a Jom Kipur zsidó ünnepre, az engesztelés napjára Tel-Aviv központjába tervezett közös éneklést, miután általános tiltakozás kezdődött amiatt, hogy a szervezők egyikének követelésére női énekesek nem léphettek volna fel - írja a Háárec nevű izraeli újság.

A zsidó vallás legszentebb és legnagyobb ünnepének előestéjére, október 11-re nagyszabású össznépi éneklést hirdettek Tel-Aviv központjába, a Rabin térre, ahol az egybegyűltek neves előadókkal közösen az alkalomhoz illő népszerű izraeli dalokat énekeltek volna.

A Háárec azonban néhány napja nyilvánosságra hozta, hogy az egyik vallásos szervező kívánságára női előadók nem léphetnek fel a rendezvényen.

Emiatt tiltakozáshullám indult, és több szervezet - köztük az egyik tel-avivi rádióállomás - is kiszállt az esemény támogatói közül. Később már a zenei rendező is énekesnők bevonását követelte, a fellépő énekesek pedig elkezdték visszamondani részvételüket.

A baloldali politikai pártok, a Munkapárt és a Merec párt politikusnői is elítélték a női művészek kihagyását a programból, és ezzel vasárnap estére már olyan komoly nyomás nehezedett a szervezőkre, hogy döntésre kényszerültek: vagy nőket is meghívnak, vagy lemondják a rendezvényt.

Végül bejelentették, hogy nem lesz közös éneklés, hanem helyette ugyanott engesztelő összejövetelt tartanak neves művészek részvételével.

Jom Kipur böjtnapját a hívő zsidók nagyrészt imádsággal töltik, megvallják bűneiket, és isteni megbocsátásért könyörögnek. A tel-avivi rendezvény a vallásosok és a nem vallásosok közeledését célozta volna a közös ünnepléssel.

A mélyen vallásos zsidók számára tilos nők éneklését hallgatni. Ez korábban többször gondot okozott az izraeli hadseregben is, a szolgálatot vállaló ultraortodox katonák tüntetőleg kivonultak a női énekesek részvételével rendezett eseményekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.