Putyin zsarol néhány miniszterelnököt?

Az ukrajnai válságról, valamint Oroszországnak a konfliktusban betöltött szerepéről tanácskoztak szombat este Pozsonyban a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórum résztvevői.

John McCain arizonai szenátor a találkozón leszögezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak Ukrajnára, hanem egész Európára súlyos veszélyt jelent. Leszakít egy-egy területet a szomszédjáéból, egyre nagyobb nyomást gyakorol a balti államokra, Moldovára és más országokra is, s ezért tulajdonképpen semmilyen árat sem fizet.

McCain szombaton Kijevben. Hathatós segítséget nyújtani kötelesség
McCain szombaton Kijevben. Hathatós segítséget nyújtani kötelesség
Valentyn Ogirenko / Reuters

A volt republikánus elnökjelölt szerint mindeközben Putyin az energiapolitikáját fegyverként használja, zsarolja a szlovák kormányfőt és másokat is, akik tulajdonképpen a túszai. Elsősorban ezért nem egységesek az uniós tagországok, amelyek közül többen még mindig túlságosan függnek az orosz energiától. Szégyen, hogy tulajdonképpen tétlenül szemlélik, hogy hét évtizeddel a második világháború után európai nemzet polgárait gyilkolják, területét kebelezik be. Az áldozatok pedig múlt századbeli fegyverekkel védekeznek a legkorszerűbb orosz haditechnikával szemben.

„Kötelességünk hathatós segítséget nyújtani nekik, mert az ukránok már igazolták, hogy készek és tudnak harcolni hazájuk függetlenségéért. Ezért szorgalmazzuk Barack Obama elnöknél, hogy az Egyesült Államok mielőbb segítse az ukrán hadsereget védelmi fegyverekkel, többek között aknavetőkkel, golyóálló mellényekkel, az éjszakai harcokhoz szükséges felszerelésekkel, drónokkal, továbbá titkosszolgálati információkkal. A leginkább veszélyeztetett balti államokat pedig ötezer amerikai katona odatelepítésével szeretnénk megvédeni” – tájékoztatott az amerikai szenátor, aki Kijevből, illetve a kelet-ukrajnai válságövezetből érkezett Pozsonyba. Donbassz térségében (a szeparatista Donyeck és Luhanszk megyében – a szerk.) máig nem némultak el a fegyverek. Amikor ott jártunk, akkor is több ukrán fiatalt öltek meg a szakadárok” – tette hozzá.

A panelbeszélgetés során Linas Linkevicius litván külügyminiszter arra mutatott rá, hogy a jelenlegi orosz vezetés az izmait fitogtatja, s azt igyekszik felmérni, vajon mit engedhet meg magának a szomszédjaival és másokkal szemben. Felhívta a figyelmet a hazai és a külföldi orosz propagandagépezet manipulációira, amelyekkel sok embert tévesztenek meg és csapnak be. Carl Bildt svéd exkormányfő szerint az orosz törekvéseknek leghatékonyabban az egységes nyugati fellépéssel lehet gátat vetni. Kifejtette azt is, hogy az ukrajnai konfliktus hosszabb távon árthat Oroszországnak is. „Azt sem lehet megjósolni, miként alakul a helyzet Donbasszban, ahol jelenleg gengszterek uralkodnak” – vélekedett a svéd politikus.

Andrej Kiska szlovák államfő hangsúlyozta, hogy nemrég még azt hitték, hogy az ukrajnai konfliktus csupán kis és múló epizód, de sajnos tévedtek, miként abban is, hogy századunkban az európai határokat már semmi és senki sem veszélyezteti.

„A Krím félsziget bekebelezése, de a kelet-ukrajnai harcok is kijózanítottak bennünket. Minden lehetséges diplomáciai eszközt ki kell használni a konfliktus békés rendezése, a minszki egyezség valóra váltása érdekében. Ugyanakkor hosszú időre befellegzett Putyin Oroszországával való stratégiai partnerségnek, mivel az egyik fél nemzetközi jogot és egyezményeket sértett” – zárta Kiska.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.