John Kerry az erőszakhullám közepén tárgyalt

Az amerikai külügyminiszter közel-keleti útján a ciszjordániai-izraeli erőszak mérséklésére és a szíriai háborúra koncentrál.

Az Egyesült Államok külügyminisztere a hétvégén érkezett Jordániába, ahol Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével is tárgyalt. Kerry jelezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is a két állami megoldást támogatja, elkötelezett az önálló palesztin állam megalakítása mellett.

A találkozó előtti napokban egy amerikai állampolgárt, Tuvya Weismant gyilkoltak meg palesztin tinédzserek Ciszjordániában. Kerry hangsúlyozta, hogy elítéli a terrorizmust és mindkét felet arra szólította fel, hogy minden tegyenek meg a vérontás megállításának érdekében.

A találkozónak helyt adó Jordánia maga a „béke szigete" maradt egészen mostanáig az arab tavasz és a belőle kinövő véres térségi háborúk idején, jelenleg azonban, a Szíriából jövő tekintélyes menekülttömeg és az érkezésével járó gazdasági nehézségek miatt egyre súlyosabbá válnak az országon belüli feszültségek, amint azt Abdullah király, az ország vezetője is hangsúlyozza a nemzetközi közösség segítségét kérve.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.