Jöhet az önkéntes katonaság Szlovákiában

Támogatásáról biztosította szerdán a szlovák kormány az önkéntes katonai szolgálat bevezetését, amellyel a védelmi tárca a tartalékos egységeket szeretné megerősíteni. Robert Fico miniszterelnök kormánya ugyanakkor jóváhagyta azt a javaslatot, hogy büntethető legyen az a szlovák állampolgár, aki külföldön részt vesz a félkatonai egységek harci akcióiban.
Az ötmilliós Szlovákiában a jövő évtől kezdve évente 150 személy vehetne részt az önkéntes katonai kiképzésen anélkül, hogy be kellene lépnie a hivatásos hadseregbe.

Az önkéntesek katonai kiképzése 12 hétig fog tartani. Azt követően az önkéntesek leteszik a katonai esküt és katonai rendfokozatot kapnak.

A katonai kiképzést elvégzők havi 135 eurónak megfelelő összegű anyagi jutalmat kapnak. Jelképes összegről van szó, hiszen a 135 euró a havi átlagbér ötöde-hatoda.

Szlovákiában 2006-ban szüntették meg a kötelező katonai szolgálatot, tehát a sorkatonaságot. A hivatásos hadseregnek jelenleg mintegy 14 ezer tagja van. A közelmúltban Csehország is úgy döntött, hogy megerősíti a hadsereg tartalékos egységeit, emeli a katonák fizetését és más előnyöket is ad nekik.

Szlovákia ugyanakkor azt tervezi, hogy a jövőben büntethető lesz az az állampolgár, akik külföldön részt vesz a félkatonai egységek harci tevékenységében. Az egyszínű szociáldemokrata kormány tervei szerint az ilyen szlovák állampolgárok akár nyolcévi szabadságvesztést is kaphatnak.

A pozsonyi sajtóban az utóbbi hónapokban több olyan hír is megjelent, miszerint szlovák állampolgárok harcolnak az ukrajnai orosz szakadárok soraiban. Már jelenleg is bűncselekménynek számít, ha egy szlovák állampolgár engedély nélkül külföldi hadseregben vállal szolgálatot. A szabályozásból azonban nem egészen világos, hogy a tiltás vonatkozik-e a félkatonai szervezetekre. A törvénymódosítás ezt a hiányosságot kívánja orvosolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.