Jöhet a török vízummentesség, hacsak ki nem táncolnak az EU-tagok

Rohamtempóban készül a brüsszeli értékelés arról, hogy Törökország hogyan teljesíti a legkésőbb június végére beígért vízumliberalizáció feltételeit. Az Európai Bizottság május 4-ikén fogadja el a török felkészültségről szóló harmadik beszámolóját, és ha mindent rendben levőnek talál, akkor javasolni fogja az EU jogalkotóinak, hogy az eurázsiai országot helyezzék át a vízumkötelezettség alól mentes országok listájára — jelentették be Brüsszelben.

A vízummentességhez szükséges 72 technikai és politikai feltételből jelenleg 35-öt teljesít Törökország. Az eredménylistáról még fontos törvények és intézkedések hiányoznak, például a munkavállalás lehetőségének biztosítása a nem szíriai menekültek számára, vagy az ország csatlakozása egy sor emberi jogi konvencióhoz.

A menekülthullám leállításában való török közreműködésért cserébe felajánlott vízummentesség máris fejtörést okoz a tagállamoknak, amelyek azt fontolgatják, miféle indokokkal lehetne kitáncolni a vállalás teljesítése alól.

Egy tagállami forrás elképzelhetetlennek nevezte, hogy az EU még az idén több mint 120 millió embernek vízummentességet adjon, a 80 millió törökországi mellett 45 millió ukrajnai polgárnak is. Vagyis az EU és Ankara közötti megállapodásnak könnyen áldozatul eshet Ukrajna és Grúzia, amelyek a Bizottság ajánlását követően már a tagállamok és az Európai Parlament kedvező döntésére várnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.