Jogszerű bánásmódot követelnek a guantánamói foglyoknak

A támaszponton 166 embert tartanak fogva, többségüket úgy, hogy vádat sem emeltek ellenük.

A guantánamói fogolytábor lakóit vagy haza kell engedni, vagy jogszerű módon bíróság elé kell állítani - ezt a Barack Obama elnök elé terjesztett követelést már 150 ezer ember írta alá az Egyesült Államokban - írta az AFP. A francia hírügynökség szerint az aláírók segélykiáltásként fogalmazták meg követelésüket: „Engedjétek szabadon, küldjétek haza őket, vagy bízzátok őket az igazságszolgáltatásra!”

A kubai területen lévő amerikai támaszponton kialakított fogolytábort tizenegy évvel ezelőtt hozták létre George W. Bush volt elnök utasítására. Ott a rendkívül veszélyesnek nyilvánított terroristákat tartják fogva, mégpedig sokkal szigorúbb szabályok szerint, mint amilyeneket az amerikai fegyházakban alkalmaznak. Az amerikai közvéleményben már korábban is voltak fenntartások a guantánamói táborban alkalmazott drákói szigor jogszerűségével kapcsolatban, de az utóbbi hónapok eseményei növelték a felháborodást.

A támaszponton 166 embert tartanak fogva, többségüket úgy, hogy vádat sem emeltek ellenük. Februárban néhányan éhségsztrájkba léptek, azóta százra emelkedett a számuk. Samuel House, a kubai területen működő amerikai katonai bázis szóvivője egy héttel ezelőtt közölte ezeket a „hivatalos” adatokat, bár egyes jogvédő szervezetek úgy tudják, hogy most már mintegy 130 ember tiltakozik önként vállalt koplalással.

A Pentagon ugyan cáfolja ezt az utóbbi állítást, annyit viszont elismer, hogy jelenleg huszonhárom embert vetettek alá kényszertáplálásnak, hármat pedig kórházban ápolnak. Nemrég a fogolytábor egyik részlegében erőszakba is torkollott az őrök és a foglyok szembenállása: a foglárok gumilövedékekkel fékezték meg a rabokat, akik tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.

Az egyik rab vallomása szombaton nyilvánosságra került. Az afgán származású fogoly - akit azzal a gyanúval tartanak rács mögött, hogy al-Kaida terrorszervezet „robbantási szakértője” - az egyik bírósági kérvényében megerősíti, hogy az éhségsztrájk azért kezdődött, mert indokolatlanul tüzetes motozásnak vetették alá a táborlakókat, és az őrök tiszteletlenül bántak a koránjaikkal (muszlim szent könyveikkel) a cellák ellenőrzésekor. „Láttam embereket a halál szélén, akiket kényszertáplálásra hurcoltak el, láttam embereket vért öklendezni, kórházba szállítani, láttam eszméletüket vesztett, tehetetlenné, kimerültté vált személyeket” - olvasható a fogoly által írt kérvényben.

Barack Obama kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján elismerte, hogy meglepte a guantánamói rabok éhségsztrájkja. Elmondta, hogy a börtönhatóságokat a fogva tartással kapcsolatos eljárások felülvizsgálására utasította. Az elnök megismételte álláspontját, hogy nincs szükség a guantánamói fogolytábor fenntartására, és ígéretet tett rá, hogy újabb erőfeszítéseket tesz bezárása érdekében. Újfent hangot adott meggyőződésének, hogy a szövetségi polgári bíróságok rendszere alkalmas a megfelelő igazságszolgáltatásra a terrorizmussal vádolt személyek esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.