Jogsértő volt az elnöki kegyelem

Viktor Janukovics ukrán elnök megsértette a hivatalos eljárási rendet, amikor úgy adott kegyelmet Jurij Lucenko volt belügyminiszternek, hogy az elítélt azt nem kérelmezte - írta hétfői számában a Kommerszant-Ukrajina.

A lap szerint Janukovics saját rendeletét szegte meg. A 2010. szeptember 16-ai elnöki rendelet szerint ugyanis az államfő csak akkor részesíthet kegyelemben elítéltet, ha azt maga kérelmezi. Márpedig Lucenko nem nyújtott be ilyen tartalmú kérelmet.

Szabadulása után a volt belügyminiszter azt állította, hogy Janukovics semmiféle feltételt nem szabott neki a kegyelemért cserébe, és ő nem tett neki olyan ígéretet, hogy felhagy az aktív politizálással. „2009 óta nem beszéltem Janukoviccsal, így semmilyen feltételt nem szabhatott nekem" - jelentette ki újságíróknak vasárnap, miután hazaért a börtönből. Politikai terveiről egyelőre nem nyilatkozott. Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő egykori belügyminiszterét 2010 végén tartóztatták le. Tavaly februárban ítélték el négy év szabadságvesztésre hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt.

Eközben a Timosenko mellett állók a lapnak kifejtették, hogy a volt miniszterelnököt aligha részesíti hasonló módon kegyelemben Janukovics. Az elnök fő riválisa ellen, akit a 2009-ben aláírt orosz-ukrán gázmegállapodás miatt ítéltek hét év börtönbüntetésre, újabb eljárásokat indítottak. Az egyik ügyben azzal vádolják, hogy az 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el. Januárban egy harmadik ügyben is eljárást indítottak vele szemben. Ebben az a vád ellene, hogy ő volt az egyik megrendelője Jevheny Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő meggyilkolásának 1996-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.