Jogosan bocsátották el azt a muzulmán nőt, aki fejkendőt hordott

Jóváhagyta a francia semmítőszék szerdán egy Párizs közeli magánbölcsőde 2008-as döntését, amelynek értelmében azért bocsátottak el egy gondozónőt, mert az nem volt hajlandó levenni a muzulmán fejkendőt a munkahelyén, amely előírta a vallási semlegesség tiszteletben tartását.

A semmítőszék megerősítette a fellebbviteli bíróság döntését, amely ellen az elbocsátott gondozónő fordult a semmítőszékhez. A határozattal egy hatéves jogi procedúra ért véget, amelynek kapcsán az állam és egyház szétválasztásáról, valamint a vallási szabadság munkahelyi tiszteletben tartásáról közéleti vita bontakozott ki. A panaszos ugyanakkor jelezte: az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért.

Az ügy 2008 óta tart, amikor is a gondozónő, Fatima Afif öt év szülési, majd gyermekgondozási szabadság után muzulmán fejkendőben tért vissza munkahelyére, a Párizs közeli Chanteloup-les-Vignes nevű településen található bölcsődébe, amelynek különlegessége, hogy a hét minden napján 24 órán át nyitva tart egy hátrányos helyzetűek által lakott negyedben. A magánintézmény belső szabályzata szerint a bölcsőde vallási, politikai és filozófiai szempontból szigorúan semlegesnek tekinti magát. A gondozónő amikor megkapta az állást, még nem viselt fejkendőt.

A semmítőszék ezúttal úgy ítélte meg, hogy a fellebbviteli bíróság megalapozottan mondta ki, hogy a vallási hovatartozás kifejezési szabadságának a bölcsőde belső szabályzata általi korlátozása "indokolt volt az alkalmazottak által végzett munka természete miatt". A bölcsődébe ugyanis különböző származású gyermekek járnak. Az indoklásban ugyanakkor az is szerepel, hogy a szekularizáció elve nem alkalmazható automatikusan a magánszektorban foglalkoztatott olyan alkalmazottakra, akik nem közszolgáltatást látnak el.
A semmítőszék másfél évvel ezelőtt még megsemmisítette az elbocsátást jóváhagyó bírósági döntést, arra hivatkozva, hogy az nem a közszférában történt, hanem egy magánbölcsődében, a bírósági eljárás újrakezdését kezdeményezte és 2500 eurós kártérítés megfizetésére is kötelezte a bölcsődét fenntartó Baby Loup egyesületet a gondozónő számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.