„Jogilag elképzelhető, de politikailag kivitelezhetetlen”

Michael Keating, az Aberdeeni Egyetem politikatudományi professzora szerint nagyon nehezen lenne megvalósítható Nicola Sturgeon skót kormányfő vasárnapi bejelentése, miszerint a skót parlament megakadályozza a Brexitet. Westminster csak nemrég fogadta el a Skóciára vonatkozó, az autonómiát kiterjesztő és a decentralizációt erősítő törvényt. Ennek viszont része, hogy a westminsteri parlamentnek joga van felülbírálni a skót nemzetgyűlés által hozott törvényeket. Vagyis ha a Skót Nemzeti Pártot (SNP) is irányító Sturgeon az edinburghi parlamentben megvétózná, pontosabban nem adná meg a törvényes hozzájárulást az Európai Unióból való kilépésről szóló döntéshez, Londonnak joga lenne ezt felülírni.

Az alkotmányos kérdésekben a brit médiában gyakran megszólaltatott jogi szakértő a Népszabadság érdeklődésére végeredményben jogilag elképzelhetőnek, de politikai­lag nagyon bonyolultnak és kivitelezhetetlennek nevezte a skót Brexit-blokkolási elképzelést. Keating professzor „irreálisnak” tartja – az ezt sürgető petíció több mint hárommillió aláírása ellenére – a június 23-i népszavazás megismétlését.

A jogtudós kizárja azt is, hogy maga a westminsteri parlament jogi trükkökkel akadályozná meg a Brexit törvénybe iktatását. Még ha a közhit szerint nincs is írásos alkotmány, ez a demokratikus népakarat súlyos megsértése lenne – tette hozzá.
Nagyon is valószínűsíti viszont a professzor, hogy a Skót Nemzeti Párt a „körülmények lényeges megváltozására” való hivatkozással kivívja a második skót függetlenségi népszavazás kiírását. A helyzetet bonyolítaná, hogy egy önálló Skóciát fizikai határvonal választana el Angliától és nem lenne automatikus hozzáférése a brit ­piachoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.