Jogegyenlőséget kaptak a brazil egynemű párok

A melegházasságot nem ismerte el a brazil Legfelsőbb Bíróság, de úgy döntött, hogy az egynemű élettársakat ugyanolyan polgári és gazdasági jogok illetik meg, mint a heteroszexuálisokat,

A brazil Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a 190 millió lakosú dél-amerikai országban az egynemű párok azonos jogokkal rendelkeznek, mint a heteroszexuálisok. Vagyis a homoszeuális és leszbikus párok élettársi viszonya ugyanolyan polgári jogi elbírálás alá esik, mint a különböző neműeké.

A Legfelsőbb Bíróság egyhangúan hozta meg döntését. A hosszabb ideje tartó nyilvános vitában egyedül a katolikus püspöki kar nyilvánított ki rendkívül heves ellenvéleményt. Megfigyelők elsősorban a katolikus egyház nyomásával hozzák összefüggésbe, hogy a legfelsőbb brazil jogi fórum nem ismerte el meleg-házasságot. Ez utóbbi a szélesebb latin-amerikai régióban csak Argenítnában és Mexikóvárosban lehetéges.

Sao Paulóban tavaly több mint egymillióan vonultak fel a melegek párkapcsolatainak legalizálásáért. Az óriási kiterjedésű dél-amerikai országban egy 2010-es felmérés szerint 60 ezer egynemű pár él tartós kapcsolatban. A homoszexuálisok jogvédő csoportjai szerint ez a szám valójában jóval nagyobb, de a diszkrimináció miatt sokan inkább titokban tartják életmódjukat. A jogvédők szerint a homoszexuálisok, leszbikusok Brazília lakosságának
10-15 százalékát teszik ki. 

A tíz tagú legfelső bíróság legkonzervatívabbnak tartott bírája, Gilmar Mendes az egyhangú voksolási eredményt azzal kommentálta, hogy a homoszexuálisok együttélése a gyakorlatban érvényesült, ám nem volt jogi kerete, ezért akadályozta az alapvető emberi jogok teljes érvényesülését. 


A mostani döntés értelmében az egyneműek alkotta párok a jövőben ugyanolyan családi egységnek számítanak mint a heteroszexuális élettársak és házaspárok. Ennek megfelelően ugyanolyan polgári és gazdasági jogokkal rendelkeznek, beleértve a tartásdíjat, az öröklést és az özvegyi nyugdíjat.

A brazil püspöki kar nézetét kéviselő Hugo Cysneros ügyvéd szerint viszont - jelentette az EFE spanyol hírügynökség - a legfelső bíróság döntése ellentétes az alkotmánnyal, amely "világos" atekintetben, hogy "a férfi és a nő alkotta házasságról" tesz említést.  Szerinte még ha valóban előfordul érzelmi és egyéb kapcsolat egyneműek között, azt nem lehet törvényileg stabil együttélésneknyilvánítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.