Jobban teljesítünk külpolitikában is

Sikeres volt a magyar külpolitika az elmúlt évben, mert minden fontosabb területen előrelépést ért el a diplomácia, és a Magyarországgal szembeni támadásokat döntő részben sikerült elhárítani - mondta Martonyi János külügyminiszter az MTI-nek adott interjújában.

A tárcavezető kiemelte: az év legnagyobb sikerét a Közép-Európa-politikában, a szélesebb értelemben vett szomszédságpolitikában érték el, eredményesen erősítették tovább Közép-Európát. Magyarország idén tölti be a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) elnöki posztját, valamint júliustól egy éven át a visegrádi csoport élén is áll, vagyis közép-európai év van a magyar diplomáciában.

Meglátása szerint a magyar V4-elnökség első féléve alatt is erősebb, ismertebb lett az együttműködés, és ez a tendencia remélhetőleg jövőre is folytatódik. A visegrádi csoport iránt egyre komolyabb érdeklődés mutatkozik Európában és a világban - tette hozzá.

Martonyi János hangsúlyozta, hogy Közép-Európának megfelelő a gazdasági háttere, mivel Európa legdinamikusabban fejlődő térsége. A visegrádi országoknak pedig kifejezetten fontos az együttműködésük erősítése, így erőteljesebben érvényesíthetik érdekeiket - mutatott rá.

Közép-Európa külgazdasági szempontból is fontos Magyarországnak - jegyezte meg -, mivel a kivitel 30 százaléka a KEK országaiba irányul.

A külügyminiszter kijelentette: a szomszédos országokkal vannak viták, és ezeket "nem söpörjük a szőnyeg alá". Úgy fogalmazott, hogy a szomszédos országokkal kialakított viszony "változó", nagyban függ például attól, hogy az adott országban milyen kormány van.

Azt mondta, 2013-ban a legkedvezőbben Szerbiával alakultak a kapcsolatok, főként nemzetpolitikai szempontból, és Szlovákia esetében is sok eredményt értek el a gazdasági együttműködésben vagy a határátkelők megnyitásával. Azonban az állampolgárság szabályozásával kapcsolatban nem sikerült előrelépni, Nyitott kérdés még a magyar iskolák számát csökkentő új szlovák közoktatási törvény ügye, másként látják a kollektív jogokat a két országban, és a Benes-dekrétumok helyzetére is keresik még a megoldást - sorolta.

Martonyi János kiemelte: a magyar nemzetpolitikai célok akkor valósíthatók meg, ha a lehető legjobb együttműködést alakítja ki Magyarország a szomszédaival, és ezt segíti a közép-európaiság gondolata.

Az Európai Unióról szólva a tárcavezető elmondta: kedvező fordulat volt az idén a következő többéves költségvetés elfogadása. Magyarország nettó pozíciója, vagyis a befizetések és a támogatások egyenlege alapján a második helyen áll a tagállamok között, összesen 25 milliárd, vagyis fejenként 2500 euró jut az országnak. A tárgyalásokon sikerült az Európai Bizottság eredeti javaslatánál jobb eredményt elérni - közölte. Hozzáfűzte: "a pénz meglesz, most már csak el kell költeni a lehető leggyorsabban és a legjobban".

A sikerek között említette, hogy Magyarország kilépett a túlzottdeficit-eljárásból. Most már a bizottság is látja, hogy az ország komoly haladást ért el az egyensúly helyreállításában és a növekedésben - vélekedett.

Ugyancsak üdvözölte, hogy a bővítési fáradtság ellenére folytatódik az EU bővítése, hiszen ez a magyar diplomácia célja is. Nagy siker Horvátország uniós csatlakozása, és az, hogy Szerbia januárban megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. Magyarország érdeke az EU bővítése nyugat-balkáni országokkal.

Martonyi János azt mondta, Magyarország nem euroszkeptikus, hanem eurorealista, vagyis úgy látja, hogy míg bizonyos területeken mélyíteni kell a tagállamok együttműködését, máshol erre nincs szükség. Nem jó, ha egy európai intézmény az alapszerződéseket figyelmen kívül hagyva próbálja növelni a hatáskörét a tagállamokkal vagy más intézményekkel szemben - közölte. Megjegyezte: ez nem segíti az integrációt, és ellenérzést kelt mind a tagállamokban, mind a polgárokban.

Arra is kitért, hogy a Magyarországgal szembeni támadásokat sikerült elhárítani, és az év utolsó szakasza lényegesen nyugodtabb volt, mint az első kétharmada. Ennek oka, hogy a kormány és a diplomácia a megfelelő fórumokon jól képviselte a magyar álláspontot, továbbá a támadások "kifulladtak", mert azok az állítások, amelyekre épültek, hamisnak bizonyultak - mondta. Hozzátette: mindig lesznek támadások, különösen a jövő évi kampány idején, de "a siker mindig legitimál".

A külügyminiszter a keleti nyitással kapcsolatban kifejtette: Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdasága, így érdeke a nyitott világgazdaság, a szabadkereskedelem. Az országnak hatalmas külkereskedelmi többlete van, idén - a világon egyedülálló módon - meghaladja a GDP 7 százalékát. A kormány célja, hogy növelje az Európán kívüli kivitelt. A diplomácia dolga, hogy tovább javítsa a gazdasági együttműködés feltételeit - közölte.

Martonyi János emlékeztetett: a Külügyminisztérium javasolta, hogy a korábbi tapasztalatokból kiindulva indítsanak nagyszabású ösztöndíjprogramot, és idén létre is jött a Stipendium Hungaricum.

Megjegyezte: a keleti nyitás sikerét jelzik a magas szintű látogatások is. Budapesten járt a vietnami, az indonéz és a szingapúri államfő, és Orbán Viktor miniszterelnök Japánba és Indiába látogatott.

A jövő évről a tárcavezető azt mondta, hogy a diplomácia kiemelt feladata lesz a választások politikai és jogi legitimációjának védelme. A pártpolitikai harcok nemzetközi szinten folytatódnak, ez nem rendkívüli, erre fel kell készülni - közölte. Véleménye szerint nem gond, hogy értékviták vannak a pártcsaládok között, de a tényeket nem lehet meghamisítani, és ha a viták hangneme visszafogottabb lenne, az mindenki előnyére válna.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar diplomácia álláspontja világos, "tiszteletben tartjuk mindenki véleményét, de az igazunkat minden fórumon megvédjük".

Martonyi János külügyminiszternek jutott az ötödik alkotmánymódosítás bejelentésének kötelessége
Budapest, 2013. június 7. Martonyi János külügyminiszter érkezik arra a sajtótájékoztatóra, amelyet a Külügyminisztériumban tart a kormány által az Európai Bizottság alaptörvényt érintő bírálataira adott válaszokról 2013. június 7-én. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.