Jobb a békesség? - beáldozta a sajtószabadságot a katari uralkodó

Azonnali hatállyal felfüggeszti működését az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Egyiptomból kitiltott csatornája, amelynek a tudósításai komoly diplomáciai feszültséget okoztak Kairó és a televíziót finanszírozó Katar között - derül ki a hírtelevízió honlapján hétfőn megjelent jelentésből.
A Mubáser Miszr, az al-Dzsazíra egyiptomi vonatkozású híreket sugárzó csatornájának kairói irodáit a biztonsági erők már közvetlenül Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013. június 3-i megbuktatása után bezárták. Az egyiptomi nyilvánosságban forradalomként ünnepelt tavaly nyári hatalomváltást rendre államcsínynek minősítő műholdas adó a katari fővárosból azonban továbbra is sugározta műsorát.

A hétfői fejlemények hátterében megfigyelők szerint a két állam közt hetekkel ezelőtt, Szaúd-Arábia kezdeményezésére megindult óvatos közeledés áll, másfél évvel a diplomáciai kapcsolatok megszakítása után.

Katar hű támogatója mind Murszinak, mind pedig a mögötte álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetnek, amelyet az exelnök elmozdítása után Egyiptomban terrorcsoportnak nyilvánítottak, és betiltottak.

Idén nyáron Kairóban hosszú börtönbüntetésre ítélték az al-Dzsazíra három munkatársát, akik ellen egyebek mellett az volt a vád, hogy hamis híreket terjesztenek Egyiptomról, és támogatják a Muzulmán Testvériséget.

A két ország közti közeledés legújabb jeleként a Murszi megbuktatását levezénylő Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi egyiptomi államfő vasárnap megbeszéléseket folytatott Kairóban az Öböl-menti állam egy küldöttjével. A katari uralkodóház később kiadott egy közleményt, miszerint "teljes mértékben" támogatja az "arab világban vezető szerepet játszó" Egyiptomot, és igyekszik előremozdítani az észak-afrikai ország fejlesztését célzó közös erőfeszítéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.