Jirí Rusnok az új cseh miniszterelnök, a válság magával ránthatja a parlamentet is

Milos Zeman elnök szakértői kabinetet akar, a jobbközép koalíció viszont folytatni szeretné, és százegy támogató aláírást szerzett a prágai alsóházban. A kormány és az államfő konfliktusából valószínűleg előrehozott választások lesznek.

Milos Zeman államfő kedden délután Jirí Rusnokot nevezte ki cseh kormányfőnek, Rusnok a múlt hét elején lemondott Petr Necas helyébe lép: Az ötvenhárom éves közgazdász tizenkét évvel ezelőtt a jelenlegi elnök kormányának pénzügyminisztere volt, kedd délután a Hradzsinban le is tette az esküjét, és bejelentette, hogy két héten belül szeretné bemutatni kormányát.

Rusnok (jobbra) kocintása Zemannal a kinevezés után. Az elnök aktív
Economist Jiri Rusnok (R) toasts with Czech President Milos Zeman after being appointed as the new Prime Minister of Czech Republic at Prague Castle, June 25, 2013. Rusnok, a leftist finance and industry minister in 2001-2003, including in one government led by Zeman, replaced Petr Necas, who resigned last week in a bribery and spying scandal involving a close aide. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS BUSINESS)

Zeman így indokolta a döntését: – Megtehettem volna, hogy tétlenül szemlélem a belpolitikai válságot, s akkor a Necas-kabinet akár a jövő májusban esedékes választásokig a helyén maradhatott volna. Én azonban aktív elnök kívánok lenni, s választóimnak azt is ígértem, hogy törvényes eszközökkel igyekszem elérni az eddig regnáló kabinet mielőbbi távozását. Ez a testület egyetlen személyi változással, a lemondott Petr Necas helyett más kormányfővel, de ugyanazzal a programmal szeretné folytatni. Ha elfogadom az indítványukat, akkor megszegem az előzetes ígéretem. A cseh szocdemek (CSSD) valamelyik vezetőjét is kinevezhettem volna miniszterelnöknek, ám Bohuslav Sobotka pártelnök közölte: jelenleg nem tartanak igényt erre a megbízatásra. Ezért döntöttem a szakértői kormány kinevezése mellett, amely szeptember végéig maradhat hivatalban, ha az alsóház feloszlatja önmagát, mert akkor előrehozott választások lesznek. Amennyiben ez nem történik meg, akkor esetleg jövő tavaszig végezhetik a munkájukat, de erről majd csak a további fejlemények döntenek.

Rusnok legfontosabb célként a jövő évi költségvetés előkészítését, továbbá az árvízkárok felszámolását, valamint Csehország aktív szerepét nevezte meg a következő, hétéves EU-büdzsé elfogadásában.

Alig másfél órával az államfői sajtótájékoztató előtt Miroslava Nemcová eddigi házelnök bejelentette, a jelenlegi kormánypártok ki akarják tölteni a jövő májusig tartó megbízatásukat, az ő személyében megnevezték a kormányfőjelöltet, és összegyűlt az átalakított kabinet megválasztásához szükséges százegy támogató szavazat. Minderről Nemcová telefonon értesítette az elnök urat, ő azonban közölte, hogy kitart eredeti elhatározása mellett.

Érdeklődésünkre Nemcová színjátéknak minősítette az elnök elmúlt hét végi konzultációit a parlamenti pártok vezetőivel. – Senki sem támogatta a szakértői kormány kinevezésének ötletét, ő azonban mégis ezt a megoldást választotta. Mostantól kezdve elsősorban övé a felelősség a további belpolitikai fejleményekért, s különösen az ország gazdasági helyzetéért. Nemcová Csehország történelmének első miniszterelnök asszonya lehetett volna.

Karel Schwarzenberg, a kormánypárti TOP 09 elnöke a Právónak úgy nyilatkozott, Zemant láthatóan nem érdekelte, hogy a kormánypártok összegyűjtötték a folytatáshoz szükséges százegy támogató szavazatot. „És nem érdekelt a parlamenti demokrácia elvei és az alkotmányos szokásjog sem” – szögezte le a pártelnök, majd kesernyésen hozzátette: külügyminiszterként már nekiállt csomagolni a munkahelyén. Miroslav Kalousek eddigi pénzügyminiszter szerint Zeman „a saját haverjait” akarja bársonyszékekbe ültetni, s minél tovább ott tartani, valójában ugyanis elnöki rendszert akar bevezetni az országban.

A cseh alkotmány továbbra is jelentős manőverezési lehetőséget nyújt Zemannak. A szakértői kormánynak felállását követő egy hónapon belül kell bizalmat kérnie az alsóházban. Ha ezt nem sikerül megszereznie, akkor Zeman a következő jelöltet bízhatja meg újabb testület létrehozásával. Határidő viszont nem köti ehhez, vagyis akár hónapokig is kivárhat. Prágai elemzők azonban szinte biztosra veszik, hogy az alsóház a keddi elnöki döntést követően feloszlatja önmagát, s akkor az államfő már csak annyit tehet, hogy – valószínűleg szeptember közepére – kiírja az előrehozott képviselőházi választásokat.

Csendes, szolgálatkész

Az ötvenhárom éves Rusnok nagy politikai vargabetűket írt le eddigi közéleti pályafutása során. A morvaországi bányavárosban, Ostraván született, Prágában szerzett diplomát a Közgazdaságtudományi Egyetemen. A rendszerváltást követően találkozott Milos Zemannal, aki jelentős érdemeket szerzett a cseh szocdemek (CSSD) újraélesztésében, majd pedig a választási sikereiben. Az ő hatására lépett be a baloldali pártba. 2001-ben a jelenlegi államfő kormányának pénzügyminisztere lett, majd pedig Vladimír Spidla kabinetjében az ipari és a kereskedelmi tárcát vezette. Megpályázta a CSSD elnöki posztját, de alulmaradt a miniszterelnökkel szemben, aki nemsokára leváltotta őt. Állítólag azért, mert négyszemközt beismerte neki, hogy a titkos parlamenti elnökválasztáson Václav Klausra voksolt, és nem a szocdemek jelöltjére, Jan Sokolra.

Rusnok ezután az ING nyugdíjalapjának igazgatója lett. Három éve Jaroslav Zavadilnak,  a Cseh és Morva Szakszervezetek Konföderációja (CMKOS) elnökének, Zeman régi barátjának a gazdasági tanácsadói posztjára került. Tavaly ismét Zemanhoz sodorta az élet, akinek az elnökválasztási kampányát segítette, számos lakossági fórumon, tévévitában korteskedett mellette. Áprilisban a Hradzsinba került, gazdasági tanácsadó lett az elnök mellett. Zeman kedden szuperlatívuszokban beszélt az új kormányfő szakmai felkészültségéről és emberi tulajdonságairól, és kijelentette, hogy Rusnoknál jobb pénzügyi szakembert nem ismer az országban. Rosszmájúak szerint a kinevezett kormányfő a leginkább csendes és főleg szolgálatkész volta miatt imponál a cseh elnöknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.